Alkmaar

NL
V

Glazen uit tiental huizen geblazen, bewoners bang: "Er hadden doden kunnen vallen"

24 september 2021, 14.47 uur · Aangepast 24 september 2021, 19.47 uur · Door Anne Klijnstra & Maaike Polder

Bewoners en ondernemers van de Achterstraat zijn onwijs geschrokken van de explosies en enorme ravage die de plofkraak vannacht heeft aangericht. Het maakt diepe indruk op Tran Huong, ze woont boven haar nagelstudio een paar meter van de pinautomaat: de ramen zijn uit haar huis geblazen. "Ik ben bang."

Anne Klijnstra / NH Nieuws

Dat zegt ze in onderstaande video tegen NH Nieuws. Rond 3.00 uur gingen explosieven af bij de pinautomaat in de Achterstraat, midden in het Alkmaarse centrum. Toen de politie naar de melding wilde gaan, bleek dat het hek was gesaboteerd: er zat een slot omheen

Het winkelpand waar de automaat in zat is heel erg beschadigd en moet mogelijk gesloopt worden. De eigenaar vertelt dat hij geschrokken is, maar er ook 'niets meer aan kan doen'.

Plofkraak Achterstraat Alkmaar - NH Nieuws/ Anne Klijnstra

In ondergoed op straat

Ook journalist Maarten Groeneweg werd opgeschrikt door de plofkraak, vertelt hij aan NH Nieuws. Hij verbleef een nachtje in een Airbnb boven de winkel waar de plofkraak plaatsvond. "Wij werden ineens wakker van een enorme knal. Toen hoorden we iemand schreeuwen en kort daarna nog een knal."

Toen Groeneweg naar buiten keek stonden buurtbewoners in hun ondergoed op straat en lag overal glas. "Het was echt een ravage. We hoorden nog van onze onderbuurman dat hij degene was die geschreeuwd had tegen twee mensen die op een scooter wegreden. Hij zei dat ze hem na die tweede knal zelfs nog beschoten hebben."

Eerst probeerde Groeneweg nog te slapen, maar rond vijf uur werd door de brandweer op zijn deur geklopt, omdat het niet veilig was en er nog explosieven lagen. Hij besloot zijn spullen te pakken en naar huis te gaan. "Toen wij naar buiten liepen zei de brandweer: 'hier liggen draden, daar moeten jullie niet op staan'. Ik denk dat dat de ontstekingsdraden waren die voor de plofkraak gebruikt zijn." 

Onderzoekers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) stelden de explosieven veilig en brachten deze vanmorgen in De Boekelermeer tot ontploffing.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]