Ga naar Content

Paspoort gereed, mondkapje af: inchecken op Schiphol mag voortaan weer zonder

Reizigers op Schiphol hoeven vanaf zaterdag geen mondkapje meer op tot na het inchecken. Het masker moet op als passagiers door de scanpoortjes lopen om bij de beveiligingscontrole te komen. Overal op Schiphol vervalt de anderhalvemeterregel. Bezoekers van restaurants en cafés moeten een coronatoegangsbewijs tonen. Wegbrengen en halen is weer toegestaan, en uitzwaaien op het Panoramaterras wordt weer mogelijk.

Wachtende passagiers in Vertrekhal 1 op Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Vorige week maakten demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid bekend dat de mondkapjesverplichting op luchthavens deels komt te vervallen. Rutte zei toen dat mondkapjes pas na de beveiligingscontrole op moeten, maar dat luchthavens meer gebieden mogen aanwijzen waar ze verplicht kunnen worden.

Bagagehal

Volgens een woordvoerder van Schiphol volgt de luchthaven internationale adviezen om die verplichting in te laten gaan vanaf de plek waar passagiers hun instapkaarten scannen. Voor passagiers die aankomen op Schiphol geldt dat het mondkapje na het verlaten van een bagagehal af mag worden gedaan.

Net als in de hele samenleving verdwijnt ook op Schiphol de anderhalvemeterregel, maar afstandsstickers en spatschermen blijven. De luchthaven adviseert reizigers om alsnog zoveel als mogelijk afstand van elkaar te houden.

Horeca

In restaurants en cafés op Schiphol Plaza en in de vertrek- en aankomsthallen moeten bezoekers een coronatoegangsbewijs tonen, voor afhaalrestaurants geldt die regel niet. Achter de beveiligings- en paspoortcontrole hoeft ook geen coronapas getoond te worden.

Panoramaterras weer open

Na ruim anderhalf jaar wordt het populaire Panoramaterras geopend. Naast de coronamaatregelen was het terras lang dicht vanwege verbouwingen. Spotters en uitzwaaiers zijn vanaf zaterdag dus weer welkom. Ook hoeft er geen afscheid meer worden genomen bij de Kiss & Ride en mogen familieleden en vrienden weer binnen op reizigers wachten.

Lees ook

Meer nieuws over Schiphol
📰 Al het nieuws over Schiphol vind je op nhnieuws.nl/schiphol 
💬 Tips over Schiphol- en luchtvaartverhalen zijn welkom op [email protected]
@
Volg luchtvaartverslaggever Doron Sajet op twitter

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]