Ga naar Content

Nationaal Holocaust Namenmonument onthuld door koning

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag het Nationaal Holocaust Namenmonument aan de Weesperstraat onthuld. Op het monument staan ruim 102.000 namen van Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Ze werden door nazi's omgebracht in concentratie- en vernietigingskampen. Na hun dood werden hun lichamen verbrand of kwamen terecht in massagraven. 

Foto:

Onder andere  demissionair premier Rutte, burgemeester Halsema, de architect Daniel Libeskind en Jacques Grishaver, de voorzitter van het Auschwitz Comite, hielden toespraken tijdens de onthulling. 

'102.163 keer nee'

"Dit monument zegt 102.163 keer: nee, wij vergeten jullie niet. Nee, wij staan niet toe dat jullie naam wordt uitgewist. Nee, het kwaad heeft niet het laatste woord", zei demissionair premier Rutte vanmiddag bij de onthulling van het monument.

Het monument heeft 15 miljoen euro gekost. Dat bedrag is onder meer bij elkaar gehaald doordat stenen 'geadopteerd' kunnen worden. In totaal zijn tussen de 70.000 en 80.000 stenen geadopteerd.

'Amsterdam schoot tekort'

Burgemeester Halsema vindt dat Amsterdam tijdens en na de bezetting ernstig is tekortgeschoten in de bescherming en behandeling van 'onze Joods inwoners.'

"Zoals we allemaal weten, leefden er aan het begin van de bezetting 140.000 Joden in Nederland. 80.000 van hen woonden in Amsterdam. 65.000 Amsterdamse joden zijn nooit meer teruggekeerd", aldus de burgemeester. 

AT5 maakte een reportage over het Namenmonument met onder anderen initiatiefnemer Jacques Grishaver en nabestaande Max Arpels Lezer. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]