Start van hoofdcontent

'T ZAND

nl

Huisartsen in opleiding snuffelen aan het platteland van de Noordkop

17 september 2021, 17.28 uur · Aangepast 17 september 2021, 19.45 uur · Door Jurgen van den Bos & Carina Gutker

"We laten ze kennismaken met het platteland, met de inwoners en hopelijk starten zij hier een huisartsenpraktijk." Huisarts Diederik de Boer uit 't Zand heeft goede hoop dat het tekort aan huisartsen binnenkort voorbij is. Hij neemt vandaag zo'n vijftien huisartsen in opleiding op sleeptouw. De studenten lopen al stage in de Kop van Noord-Holland en volgen een scholingsdriedaagse om ze enthousiast te maken voor de regio.   

Artsen in opleiding op bezoek bij een bollenteler in 't Zand - Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

De Noordkop kampt al jaren met een huisartsentekort. In sommige praktijken zijn er daarom digitale spreekuren, waarbij af en toe een waarnemend huisarts in de praktijk zit. Huisarts Diederik de Boer: "We maken het iedere dag mee dat er te weinig huisartsen zijn in de omgeving, dat de waarneming moeilijk is te regelen. Dat is heel vervelend, als je een dokter hebt en er geen kunt vinden. Het is zorgelijk, maar we zijn er mee bezig."

Afgelopen jaar is gesproken over een regionaal opleidingscentrum, speciaal om huisartsen in opleiding over te halen zich te vestigen in de Noordkop. Dat is niet van de grond gekomen vanwege te weinig belangstelling van artsen in opleiding. In plaats daarvan is nu een scholingsdriedaagse opgezet voor de studenten vanuit onder meer Huisartsenzorg Kop van Noord-Holland, het VU medisch centrum en de Universiteit van Amsterdam.

"Het vak is aan het veranderen", vertelt Jan Luuk de Groot van Huisartsenzorg Kop van Noord-Holland. "De dokter die vroeger 24/7 bereikbaar was, dat verandert. Ze willen een gezonde werk-privébalans. Jonge artsen beginnen ook niet meer zomaar een praktijk. Ze willen eerst een tijdje waarnemen, ervaring opdoen en het liefst samen in een gezondheidscentrum. Dat is nog een hele uitdaging voor de regio. We hopen er met dit project iets aan te kunnen doen."

Eerstejaars student Egle Spruit loopt stage bij een huisarts in Den Helder. Zij is erg enthousiast over het bezoek aan de huisarts in 't Zand en de bollenkweker. "Ik ben hier nu drie weken en moet nog veel ontdekken, maar ik vind het wel heel leuk hier; de ruimte, het strand in de buurt." Een praktijk beginnen in de Noordkop? "Dat lijkt me wel moeilijk. Je bent naast huisarts ook een bedrijf aan het runnen. Ik doe liever eerst ervaring op."

Vriendelijker

Huisarts De Boer uit 't Zand heeft er vertrouwen in dat het goed komt. "Het werk is hetzelfde, de klachten zijn hetzelfde, alleen de mensen hier in de regio zijn vriendelijker en minder veeleisend dan in de Randstad. Dat horen we vooral van studenten die in Amsterdam stage hebben gelopen. Daarnaast heb je hier de voordelen van het bos, het strand en al die dingen meer."

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]