Ga naar Content
Noordkop & Texel

Opleidingscentrum en digitale praktijk voor Noordkop om huisartsentekort op te lossen

13 juli 2020, 07.00 uur · Aangepast 14 juli 2020, 17.17 uur
Door: Carina Gutker & Maarten Groeneweg · Foto: NH Nieuws

SCHAGEN - Om het huisartsentekort op te lossen en de werkdruk voor de huisartsen in de Kop van Noord-Holland te verlagen, komt er een regionaal opleidingscentrum en een digitale huisartsenpost waar bij acute nood taken kunnen worden overgenomen. 

Nergens in Noord-Holland is de druk op huisartsen zo groot als in de Kop van Noord-Holland. Driekwart van de artsen ervaart een te grote werkdruk. Met als gevolg dat inwoners minder goed terecht kunnen bij de huisarts.

Een groot probleem is het gebrek aan nieuwe huisartsen dat zich in de regio vestigt. Om daar verandering in te brengen, gaan de huisartsenopleidingen van het VUmc en het AMC een regionaal opleidingscentrum voor huisartsen starten in Schagen.

Door de aspirant-artsen kennis te laten maken met de omgeving is de kans groter dat ze zich daar vestigen. "Als je kijkt naar de ervaringen dan zie je dat er van een opleidingsgroep van acht er vier of vijf blijven hangen", vertelt VUmc-projecteider Angelique Bongers."Dat zou ik een mooi resultaat vinden."

Maar voordat het opleidingscentrum er komt, moet er nog wel veel gebeuren:

Angelique Bongers over het opzetten van het regionale opleidingscentrum - NH Nieuws

Het VUmc en het AMC hopen het opleidingscentrum in maart 2021 te openen. Maar het centrum lost nog niet alle problemen voor de huisartsen in de Kop van Noord-Holland op. 

Zo wordt er de afgelopen jaren ook steeds meer van de huisarts gevraagd waardoor de werkdruk toeneemt. "We zijn daarom ook bezig met taakdelegatie", vertelt Leonie Steenvoorden, directeur van Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland: "Dan kijken we of werkzaamheden van de huisarts bijvoorbeeld ook door een verpleegkundig specialist of physician assistant gedaan kunnen worden. Die zijn wij nu aan het opleiden."

Digitale huisartsenpost

En er wordt de komende maanden onder andere een digitale huisartsenpraktijk opgebouwd die taken van de huisartsen in de regio over kan nemen wanneer zij het zelf niet meer aankunnen. Leonie Steenvoorden legt uit wat dat precies inhoudt:

Leonie Steenvoorden over de maatregelen - NH Nieuws

En de Huisartsenorganisatie Kop van Noord-Holland probeert nieuwe huisartsen beter te ondersteunen, samenwerkingen tussen de huisartsen te bevorderen en daarnaast kan het in noodsituaties ook zelf een huisartsenpraktijk oprichten.

Promotie

De huisartsen zijn bovendien zelf druk nieuwe collega's aan het werven. Via onderstaand filmpje proberen ze potentiële kandidaten enthousiast te maken voor een baan in de Noordkop:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]