Start van hoofdcontent

VOLENDAM

nl

Directeur Jasper van Leeuwen na miljoenentransfer Van de Ven: "Zilvervloot is niet binnengevaren"

16 september 2021, 16.00 uur · Aangepast 16 september 2021, 23.01 uur · Door Edward Dekker

De overgang van Micky van de Ven naar VfL Wolfsburg leverde FC Volendam een enorme transfersom op. De Duiters maken 3,5 miljoen euro over en dat is een record voor een club in de eerste divisie. Technisch directeur Jasper van Leeuwen reageert op de spraakmakende deal die op de laatste dag van de transfermarkt tot stand kwam. "De zilvervloot is niet binnengevaren."  

Jasper van Leeuwen: "Volendam is niet ineens schathemelrijk" - NH Sport/Edward Dekker

"Zestig procent van de opbrengst gaat terug naar het participatiefonds"

Technisch directeur FC Volendam jasper van leeuwen

De 3,5 miljoen euro die Van de Ven heeft opgebracht, is één van de drie onderdelen in de deal die FC Volendam met de Duitsers sloot. De andere delen zijn een bonus en een doorverkooppercentage. Als de verdediger, die bij Volendam nog een contract tot medio 2023 had, zich doorontwikkelt in de Bundesliga dan profiteert FC Volendam daar dus van mee. 

Recordbedrag

Los daarvan is 3,5 miljoen euro een recordbedrag dat wordt neergeteld voor een speler uit de eerste divisie. Bijna vier jaar geleden legde Ajax zo'n 2 miljoen euro neer voor Perr Schuurs van Fortuna Sittard. Het bedrag voor Van de Ven is hoog, zeker gezien het feit dat hij slechts anderhalf seizoen en nog geen vijftig duels in de eerste divisie speelde. Maar Van Leeuwen legt uit dat je vooral naar de potentie van een speler moet kijken in plaats van het podum waarop hij actief is.

Tekst gaat verder onder de video.  

"Frenkie de Jong werd in twee maanden ook niet twintig keer zoveel waard"

TECHNISCH DIRECTEUR FC VOLENDAM JASPER VAN LEEUWEN

Jasper van Leeuwen vindt de transfersom voor Micky van de Ven heel reëel - NH Sport/Edward Dekker

Op de hectische, laatste dag van de transfermarkt had Van de Ven volgens Van Leeuwen de keuze uit meer clubs dan Wolfsburg. De 20-jarige Zaankanter had ook naar Feyenoord of PSV gekund. "In Nederland is het podium iets lager en heeft Micky een grotere kans om zich sneller in de basis te spelen. Ik weet niet of dat voor hem beter was geweest. Dat is de eeuwige discussie. Misschien is hij wel de uitzondering met zijn fysieke profiel. Micky is sterk, snel en heeft een winnaarsmentaliteit. De komende tijd zal het moeten bewijzen."

Geen vervanger

Omdat FC Volendam al langer wist dat Van de Ven zou vertrekken, was daar met de komst van Damon Mirani van Almere City FC al op ingespeeld. Toch erkent Van Leeuwen dat het elftal van trainer Wim Jonk centraal achterin niet al te royaal bezet is. "Er zijn minder opties, maar wij durven die gok wel aan met Brian Plat en Mike Eerdhuijzen en daarachter spelers van Jong Volendam. We zijn een opleidingsclub en varen aan de risicovolle kant.

"Als we deze zaak niet hadden gewonnen, hadden zaakwaarnemers en spelers met een doorlopend contract clubs onder druk kunnen zetten. Dat is gevaarlijk voor opleidingsclubs"

TECHNISCH DIRECTEUR FC VOLENDAM JASPER VAN LEEUWEN

Op de arbitragezaak kijkt Van Leeuwen met dubbele gevoelens terug. Normaal gesproken levert een gang naar de rechter alleen maar verliezers op. Toch denkt de technisch directeur dat er in dit geval ook wel iets bereikt is met het volledig in het gelijk stellen van de club. "Als we deze zaak niet hadden gewonnen, hadden zaakwaarnemers en spelers met een doorlopend contract clubs onder druk kunnen zetten. Dat is gevaarlijk voor opleidingsclubs. Dankzij deze uitspraak staat de club in zijn recht om tot een normale transferoplossing te komen en de regie te houden."

Meedelen in transfersom

Door de arbitragezaak kwamen er ook zaken op straat te liggen die je als club liever binnenskamer houdt. Zo werd duidelijk dat Van de Ven bij Volendam bruto 4.500 euro verdiende en in Duitsland naar 80.000 euro per maand gaat. Verder zou 'Team Jonk' rechtstreeks meedelen in de transferopbrengst, waardoor zij belang heeft bij een zo hoog mogelijke verkoopprijs. 

Tekst gaat verder onder de video.

"Het bestuur kan een bonus toekennen, maar dat is geen zekerheid"

TECHNISCH DIRECTEUR FC VOLENDAM JASPER VAN LEEUWEN

Jasper van Leeuwen ontkent dat team Jonk verdient aan transfers - NH Sport/Edward Dekker

Van de Ven zat afgelopen dinsdag op de bank in het Champions League-duel van VfL Wolfsburg tegen Lille. FC Volendam speelt morgenavond weer. Dan komt VVV-Venlo op bezoek. De aftrap is om 20.00 uur. De wedstrijd is live te volgen op de radio bij NH Sport.

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]