Ga naar Content

Geduld omwonenden Ecodorp raakt op: "Genoeg van acht jaar illegale praktijken"

De bewoners van het Ecodorp aan de Groeneweg in Bergen liggen onder vuur. Al acht jaar lang wonen enkele tientallen pioniers op het voormalig mobilisatieterrein van defensie, maar nog steeds heeft de gemeente geen officieel bestemmingsplan. Het is wel in de maak, maar omwonenden zijn de 'illegale praktijken' zat en eisen dat de gemeente optreedt. In een gesprek met de Ecodorpers heeft de gemeente inmiddels maatregelen aangekondigd.

De bewoners van het ecodorp showen hun moestuin aan de gemeenteraad - Foto: NH Nieuws / Carolien Hensbergen
Het Ecodorp is gevestigd op het voormalige vliegveld Bergen, waar Duitse bommen tijdens de Tweede Wereldoorlog een deel van de luchtmacht uitschakelden. Daarna werd het gebruikt als mobilisatiecomplex en militaire opslagplaats. Tot defensie het 15 hectare grote terrein in 2013 te koop zette.

Projectontwikkelaars hadden er wel oren naar, maar tegen alle verwachtingen in kregen de inititiatiefnemers voor een ecodorp het hele terrein voor nog geen 125.000 euro in handen. Ze mochten er gaan wonen onder voorwaarde dat ze zelf de vervuiling op het terrein zouden opruimen.

Lees verder onder de video.

Omwonenden klagen over Ecodorp Bergen - NH Nieuws

Acht jaar later lijkt het voor de buitenwereld alsof er weinig is gebeurd. De ijzeren militaire poort is pas deze zomer vervangen door een vriendelijk ogend houten hek. Omwonenden klagen over toegenomen verkeersdruk op de smalle polderweg naar het terrein en zeggen dat er illegale feesten worden gehouden en er te veel mensen illegaal onderdak vinden. "Ik zie niet wat er eco aan is", zegt een bewoner van de Groeneweg tegen NH Nieuws, die uit angst voor represailles anoniem wil blijven.

"Kom maar kijken, we hebben niets te verbergen"

bewoners Ecodorp
Na acht jaar staat het ecodorp er nog niet zoals het gepland was. Het wachten is nog steeds op een nieuw bestemmingsplan. "Het lijkt misschien vanuit een huiskamer zo dat er weinig is gebeurd", zegt Jan Cuperus die een van de initiatiefnemers is. "Dat is niet zo. We hebben er duizenden uren werk en honderdduizenden euro's in geinvesteerd. Iedereen kan gemakkelijk zelf komen kijken en zien dat er al heel veel is gebeurd."  

Charme-offensief

Omdat het er dit jaar eindelijk van lijkt te komen dat de gemeenteraad zich kan buigen over een nieuw bestemmingsplan voor het terrein, kregen de raadsleden onlangs een rondleiding. Ze worden getrakteerd op zelfgebakken brood en lekkernijen uit de moestuin, die volop groeit en bloeit en voor een groot deel in de levensbehoeften voorziet. Ook is er de afgelopen jaar een schooltje in een tipitent op het ecodorp gevestigd, waar inmiddels enkele tientallen kinderen naartoe gaan.  Van een charme-offensief is geen sprake, zegt Cuperus. "De uitnodiging is al in juni verstuurd en met een bestemmingsplan in aantocht leek het ons belangrijk dat het bestuur en de raadsleden ons terrein en plan met eigen ogen zien." 
Niet alleen met de buitenwereld, maar ook onderling zijn er problemen. Het sociocratisch model van de dorpskring, waarbij een beslissing pas wordt genomen als iedereen het ermee eens is, leidt ook tot conflicten. Er zou zelfs sprake zijn geweest van een onderlinge machtsstrijd. Maar zo wil oprichter Fred Jan Twigt het niet noemen. Hij noemt het liever 'een leerproces dat met vallen en opstaan lukt'. Hij is ervan overtuigd dat hier straks een heus dorpje staat waar mensen wonen, werken en zelfvoorzienend zijn in energie en voedsel.

Architect Fred Jan Twigt werkte jarenlang in Afrika en stond aan de wieg van het Ecodorp. Op zijn ligfiets met zeil is hij een bekende verschijning. Hier legt hij uit wat het idee van het dorp is.

Initiatiefnemer Fred Jan Twigt over het Ecodorp - NH Nieuws

Toch hebben tegenstanders van het Ecodorp aan de bel getrokken bij de gemeente. "Acht jaar lang vinden daar illegale praktijken plaats", zegt een van hen. "Er is toch ergens een grens." De klachten hebben geleid tot een gesprek tussen de burgemeester en de ecodorpers. Hun woningen worden binnenkort gecheckt op veiligheid en de 'camping' voor mensen die een tijdje willen meewerken aan het Ecodorp hebben ze onmiddellijk moeten ontruimen. En of het jaarlijkse festival 'Vibe of the Earth' op 18 en 19 september door mag gaan, is nog niet duidelijk.

Veiligheidscheck

De gemeente bevestigt dat er inmiddels een gesprek is geweest met het Ecodorp en dat de veiligheidssituatie de aandacht heeft. Binnenkort vindt er een veiligheidscheck van de tot nu toe gedoogde behuizingen plaats. Het is nog niet bekend wanneer het bestemmingsplan wordt behandeld en er een einde komt aan het gedoogbeleid.

Sanering

Sinds 2013 is het MOB-terrein in de Bergermeerpolder in handen van de stichting Ecodorp. De initiatiefnemers wonnen het met hun verhaal van vijf projectontwikkelaars. Voor een kleine 125.000 euro werden ze eigenaar van 15 hectare grond. 

De kosten om de grond en de gebouwen te saneren komen voor rekening van het Ecodorp. Voor een groot deel is dat inmiddels gebeurd. Twaalf gebouwen zijn gesloopt en asbest is verwijderd. Daarnaast is er een oppervlakte van 7 voetbalvelden aan beton weggehaald.

Bij diverse onderzoeken zijn geen restanten van bommen en granaten gevonden. De nog aanwezige vervuiling beperkt zich tot een enkele delen van het terrein die zijn afgezet en begroeid met bomen en meidoornstruiken.  De bodem bevat daar de kankerverwekkende stoffen PAK's door een oude asfaltweg, maar de ecodorpers hopen dat die deeltjes in de loop der jaren door de natuur met behulp van bacterien worden opgeruimd. Dat wordt ook gemonitord.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]