Ga naar Content
Noord-Holland

Te koop wegens vrede: Mobilisatiecomplex Bergen

7 januari 2013, 11.47 uur · Aangepast 7 januari 2013, 16.00 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/ Jurgen van den Bos

BERGEN Het mobilisatiecomplex Bergen staat te koop. Nu de Koude Oorlog voorgoed geschiedenis lijkt zoekt het rijk kandidaten voor de 15 hectare grond inclusief bunker, loodsen en twee woonhuizen.

De Dienst Landelijk Gebied heeft een aantal voorwaarden gesteld voor de verkoop van het mobilisatieterrein. Er waren al plannen voor een crematorium op het voormalige militaire opslagterrein, maar dat soort plannen past niet in de gemeentelijke visie. Villa's mogen wel, of een ecodorp of een boerenbedrijf.

Het terrein is zwaar vervuild met olie, paks en asbest. Er liggen waarschijnlijk ook nog explosieven uit de Tweede Wereldoorlog in de grond. Het rijk draagt bij in de schoonmaakkosten.
 
Het mobilisatiecomplex of MOB-complex is eind jaren '50 aangelegd aan de rand van Bergen. Er was ook een landingsbaan. Het complex speelde een belangrijke rol tijdens de Koude Oorlog. De munitiebunker en de loodsen hadden een magazijnfunctie of waren een stalling voor militaire voertuigen die konden worden ingezet bij een op handen zijnde inval van de Sovjet-Unie. Dit alles moest een snelle mobilisatie mogelijk maken.