Ga naar Content

Prins Bernhard sr. voorkwam bouwverbod op circuit Zandvoort met druk op ministeries

Bernhard Senior zette in 1948 twee ministeries onder druk om de bouwstop op het racecircuit van Zandvoort te beëindigen. En met succes: de zwaarbevochten opening kon doorgaan. De prins, opa van circuiteigenaar prins Bernhard jr., kreeg hiervoor 20.000 gulden van de gemeente via de Prins Bernhard Stichting.

Foto: Sander Lammers/Wikkicommons

Via de stichting, die zich inzette voor de belangen van veteranen, werden de ministeries van Binnenlandse Zaken en Financiën onder druk gezet, schrijft sporthistoricus Jurryt van de Vooren in Trouw

Naoorlogse baksteenschaarste 

De bouwstop was het resultaat van een langlopend conflict tussen Zandvoort en het ministerie van wederopbouw en volkshuisvesting. Voor de aanleg van het nieuwe circuit werd puin van gesloopte huizen en gebouwen gebruikt. Daar zaten bruikbare bakstenen tussen. 'Onaanvaardbaar in tijden dat baksteen schaars was', volgens het ministerie. 

De strijd tussen Rijk en gemeente kwam tot een climax toen de overheid de aanleg van de toegangswegen en het circuit stillegde. Door de bouwstop leek de geplande opening op 7 augustus van dat jaar niet door te gaan.

De eerste autorace op Zandvoort op 7 augustus 1948

Foto: Rob Petersen

'Een meerzijdig landsbelang'

Pas toen de Prins Bernhard Stichting de ministeries er in een brief op wees dat de autowedstrijden 'een meerzijdig landsbelang' hadden, ging het verbod van tafel.

In ruil voor de steun van de prins, schonk de gemeente ongeveer 20.000 gulden belastingvrij aan de stichting (omgerekend zo'n 90.000 euro in 2021). De gift zou zijn gefinancierd met een eenmalige verhoging van de toegangsprijzen. Wat er met het geld is gebeurd, is onbekend.

Lees ook

Volg het Formule 1-circus via NH Nieuws!

📱 Check onze app en site voor het laatste nieuws uit Zandvoort en omgeving

📻 Luister dit weekend naar NH Radio voor onze speciale Formule 1-programmering, met daarin veel nieuws, boeiende gesprekken en live-updates. 

📺 Vanaf vrijdagochtend extra nieuwsuitzendingen op televisie: Zandvoort Update

Meer nieuws uit Haarlem en omstreken? 

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]