Ga naar Content
Amsterdam

Amerikaanse investeerder had dit jaar zeker 330 leegstaande woningen in Amsterdam

28 augustus 2021, 15.52 uur · Aangepast 28 augustus 2021, 20.45 uur
Door: Robin Antonisse · Foto:

De Amerikaanse durfinvesteerders van Blackstone lieten, nadat een van hun panden in juni gekraakt werd, in een keer een zogenoemde leegstandsmelding voor 328 Amsterdamse adressen doen. Eerder werden er al zes andere lege woningen aangemeld. Al die woningen waren op dat moment dus in hun bezit, maar stonden leeg.

Dat meldt wethouder Rutger Groot Wassink, die tijdelijk wethouder Wonen is, in antwoord op vragen van de SP. De partij vroeg om opheldering nadat hen pand in de Sint Willibrordusstraat in De Pijp werd ontruimd door de politie. Volgens de krakers stond het "al jaren leeg weg te rotten".

"Gezien de grote woningnood in Amsterdam vindt het college het langdurig leeg laten staan van woningen maatschappelijk onaanvaardbaar", schrijft Groot Wassink. Hij zegt dat het stadsbestuur "met alle mogelijke middelen" langdurige leegstand van woningen bestrijdt. "Het is een plicht woningen te gebruiken waarvoor ze bedoeld zijn, namelijk bewoning."

"Het is een zeer tijdrovende klus in kaart te brengen welke woningen bij welke Nederlandse tak van Blackstone zijn ondergebracht"

rutger groot wassink, wethouder wonen

Of de gemelde 334 woningen nog steeds leeg staan en of dat het er niet eigenlijk meer zijn, is hem niet duidelijk. Volgens Groot Wassink is het totale huizenbezit van Blackstone lastig te achterhalen, omdat de vastgoedportefeuille is ondergebracht bij verschillende dochterondernemingen. "Daarom is het een zeer tijdrovende klus in kaart te brengen welke woningen bij welke Nederlandse tak van Blackstone zijn ondergebracht."

Gesprek

Woningeigenaren moeten na zes maanden leegstand een melding doen bij de gemeente, waarna er een gesprek kan volgen. Voor dit pand heeft de vorige eigenaar dat in januari 2020 gedaan. 'Rembrandt Propco', de Nederlandse dochter van Blackstone die het pand in juli 2020 kocht, deed half juni 2021 ook zo'n melding. Er zouden daarom toezichthouders langskomen, maar dat is niet gebeurd. "Vanwege corona en de lockdown is deze afspraak niet doorgegaan", schrijft Groot Wassink. 

"Er worden afspraken met deze eigenaar gemaakt over het zo snel mogelijk bewoonbaar maken"

RUTGER GROOT WASSINK, TIJDELIJK WETHOUDER WONEN

Volgens Rembrandt Propco wordt er binnenkort gestart met renovatie van het pand. Dat zou negen of tien maanden duren. De gemeente wil voor het pand toch nog een leegstandsgesprek en onderzoek ter plaatse doen. Groot Wassink: "Er worden afspraken met deze eigenaar gemaakt over het zo snel mogelijk bewoonbaar maken en krijgen van het pand."

Veel gevallen

Groot Wassink geeft verder aan dat de gemeente "op zeer korte termijn" ook met Rembrandt Propco gaat praten over het in een keer melden van leegstand op 328 adressen. Hij wil de gemeenteraadsleden na dit gesprek laten weten wat de uitkomsten en gemaakte afspraken zijn.

De wethouder vindt dat de huidige Leegstandswet onvoldoende mogelijkheden geeft om langdurige leegstand aan te pakken. Nu kan de gemeente alleen boetes geven als leegstand niet gemeld wordt, maar het stadsbestuur wil ook boetes voor de leegstand zelf kunnen geven. Wel zou na de melding en het gesprek met de gemeente de leegstand "in veel gevallen" door de eigenaren opgelost te worden.

Verrassend

SP-fractievoorzitter Erik Flentge, die de vragen stelde, noemt de antwoorden van Groot Wassink verrassend. "328 leegstaande panden gemeld, in één keer. Hoe bestaat het? Waarom zo veel, worden die allemaal opgeknapt? En nog onduidelijk is hoeveel meer panden leeg staan. Let wel, duizenden mensen zijn op zoek naar een woning."

Flentge zegt verder onderzoek naar Blackstone te willen doen.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]