Ga naar Content

Krakers: "Dit pand staat al jaren leeg weg te rotten"

Een grote politie-actie vrijdagavond in de Pijp. Nadat een pand was gekraakt in de Sint Willibrordusstraat kwamen tientallen politieauto's de buurt in en werd de omgeving van het pand hermetisch afgesloten. Volgens de krakers stond het pand al jaren leeg en weg te rotten. Een paar uur later werd het pand ontruimd, maar waren de krakers er al weer vandoor.

Foto: Stefan Roode / Inter Visual Studio

De krakers hebben bij alle buren van het pand op nummer 15 een brief in de bus gedaan. Ze noemen zichzelf krakers van Anarcha-feministische Groep Amsterdam. In de brief staat dat volgens hen het pand al tijden leeg staat terwijl de woningnood hoog is in de stad. Zij schrijven dat het pand jaren geleden is aangekocht door investeringsmaatschappij Blackstone en dat er sindsdien niets mee gedaan is. "Het staat leeg weg te rotten."

Lik-op-stuk

Burgemeester Halsema liet in 2019 weten dat het kraakbeleid is aangepast om kraken minder aantrekkelijk te maken. De politie moet meteen in actie komen als krakers op heterdaad worden betrapt. "Voorheen werd in beginsel niet opgetreden in geval van heterdaad, maar eerst de feitelijke situatie uitgezocht..(...) Het gehanteerde uitgangspunt ten aanzien van heterdaad wordt daarom als volgt gewijzigd: Bij heterdaad wordt direct opgetreden, tenzij het risico op escalatie reëel is", schrijf Halsema destijds. 

De krakers zijn in ieder geval niet van plan te vertrekken: "Dit pand zal een huis voor ons zijn en zal worden gebruikt als een politiek en sociaal centrum."

De politie is later die avond het pand ingegaan. De krakers waren toen niet meer aanwezig.

Foto: Stefan Roode / Inter Visual Studio

Hier de hele brief van de krakers die ze bij de buren in de bus hebben gedaan:

Beste buren,

Vandaag hebben we, krakers van anarcha-feministische groep Amsterdam, St Willibrodusstraat 15 gekraakt omdat het al tijden leeg staat terwijl wij en vele anderen in Amsterdam acuut huisvesting nodig hebben. We vinden het onaanvaardbaar dat dit huis leeg staat terwijl mensen dakloos zijn of hopeloos op zoek zijn naar een betaalbare woning.

De eigenaar van dit pand is de internationale investeringsmaatschappij Blackstone (Rembrandt Propco VIII). Dit bedrijf heeft het pand een jaar geleden gekocht en er sindsdien niets mee gedaan, het staat leeg weg te rotten. Blackstone is wereldwijd berucht vanwege het aankopen van grote hoeveelheden vastgoed en het even zo snel weer doorverkopen met mega winsten.

Huurders moeten hiervoor wijken, er wordt niets aan onderhoud gedaan en de uiteindelijke huurprijzen en woningprijzen stijgen de pan uit. Blackstone geeft geen fuck om bewoners of de stad, ze nemen geen enkele sociale verantwoordelijkheid ze pakken alleen hun winst.

Blackstone kocht onlangs voor 250 miljoen euro aan woningen in Amsterdam en Rotterdam, en later voor nog eens voor 40 miljoen. Wij geloven niet dat een bedrijf of persoon zoveel huizen zou moeten bezitten. We hebben dit gebouw gekraakt in verzet tegen de Blackstone praktijk van leegstand en woningspeculatie en omdat we een huis nodig hebben. Dit pand zal een huis voor ons zijn en zal worden gebruikt als een politiek en sociaal centrum.

Foto: Stefan Roode / Inter Visual Studio
Foto: Stefan Roode / Inter Visual Studio

Lees ook

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]