Ga naar Content

Krakers De Pijp nemen de benen nadat politie dreigt ME in te zetten voor ontruiming

De krakers die eerder vandaag een pand aan de Sint Willibrordusstraat in De Pijp kraakten, hebben een paar uur later alweer de benen genomen. Dat deden ze nadat de politie had gedreigd het pand te ontruimen, waarbij inzet van de Mobiele Eenheid niet uitgesloten werd. Toen de politie het pand betrad was er niemand meer aanwezig. 

Stefan Roode / Inter Visual Studio - Foto:

De groep krakers heeft zich bekend gemaakt als de Anarcha-feministische Groep Amsterdam. In een brief die ze bij buurtbewoners in de bus hebben gedaan schrijven ze dat het pand al tijden leeg staat, terwijl de woningnood in de stad hoog is. Zij schrijven dat het pand jaren geleden is aangekocht door investeringsmaatschappij Blackstone en dat er sindsdien niets mee gedaan is."Het staat leeg weg te rotten."

Toen politie en gemeente doorkregen dat het pand gekraakt was, werd besloten het pand - volgens de regels van het in 2019 kraakbeleid - direct te ontruimen. De politie kwam met veel eenheden naar de Pijp en zette het pand af. 

De groep in het pand liet eerder vanavond aan AT5 weten dat 'de politie zeer agressief was richting de krakers'. Kraakster Pip: "Als je van investeringsmaatschappij Blackstone kraakt, zet je zaken op scherp. De gemeente Amsterdam en burgemeester Halsema kiest de kant van de Amerikaanse megabelegger. Herhaaldelijk worden we ontruimd op basis van 'heterdaad' terwijl dit nooit daadwerkelijk wordt vastgesteld. De ontruimingen zijn vol agressie zoals wapenstokken, honden en ME-bussen. Er is iemand op het hoofd geslagen tot bloedens toe. Maar we laten ons niet stoppen. Kraken gaat door!’’

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]