Haarlem

NL
V

Nieuw luchtsysteem moet zorgen voor genoeg frisse lucht voor scholieren Sancta Maria

25 augustus 2021, 20.30 uur · Door Michael van der Putten

Terwijl de leerlingen weer dolgelukkig door middelbare school het Lyceym Sancta Maria in Haarlem lopen, zijn werklui bezig met de laatste werkzaamheden aan een nieuw luchtventilatiesysteem. Dat kostbare systeem was nodig vanwege covid-19. 

Luchtventilatie Sancta Maria - NH Nieuws

De schoolbel rinkelt als nooit tevoren en de klassen zitten weer vol met leerlingen. De ruim 1.500 leerlingen van het Lyceum Sancta Maria hebben waarschijnlijk geen idee hoe hard er de afgelopen weken, tijdens de schoolvakantie, is doorgewerkt aan hun school. Reden: een gloednieuw luchtventilatiesysteem. 

Vanwege de coronacrisis moesten scholen hun luchtventilatie verbeteren. Zo ook het Sancta Maria, waar het gebouw bestaat uit een nieuw en oud gedeelte. "We staan hier op het dak van het in 2010 nieuw opgeleverde gedeelte van het gebouw en hier is het luchtventilatiesysteem anders dan op het oude gedeelte. Het zijn, helaas, twee aparte units," vertelt Martine Krijnen, conrector van de school.

Die twee aparte units maakten de werkzaamheden moeilijker en kostbaarder. Een kwart van de 450.000 euro die het hele systeem gekost heeft, krijgt de school terug van de overheid. Dat is dus een flinke investering, ook omdat de uiteindelijke kosten door hoge grondstofprijzen waarschijnlijk hoger uitvallen.

Geen vakantie

Hoofdconciërge Abdel Labrid heeft de hele zomervakantie doorgewerkt aan het systeem. "Ik ben de hele vakantie hier op school geweest en ben dus niet met vakantie geweest. Ik hoop dat alles volgende vrijdag klaar kan zijn. Maar dan moeten ze wel alles op tijd leveren. Het wordt nog spannend."

Quote

"Superfijn om weer een docent te spreken"

Sophie, leerling 5 vwo

De leerlingen zullen, los van frisse zuurstof, weinig merken van de investering. Zij zijn vooral enorm blij dat ze weer naar school toe kunnen. "Ik ben superblij dat ik weer iedereen van de klas kan zien. Je merkt gelijk dat de concentratie beter is op school dan bij thuisonderwijs. Echter superfijn om gewoon weer een docent te spreken", zegt Sophie Herkemij uit
5 VWO.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]