Ga naar Content

Scholen bereiden zich voor op start nieuw schooljaar: "Blij dat velen zijn gevaccineerd"

Geen anderhalve meter afstand meer, (bijna) iedereen gevaccineerd en versoepeling van de coronamaatregelen: scholen zien uit naar de start van een nieuw schooljaar waarin hopelijk meer kan. "We zijn de eerste groep scholen in Nederland die opengaat", zegt Nils van Heijst van Meerwerf Basisscholen. "Het is daarom nog even afwachten hoe het gaat. We zullen alles goed monitoren, maar hebben vooral veel zin om weer te beginnen."

Foto: Adobe Stock

Een opsteker is dat vrijwel al het onderwijspersoneel is gevaccineerd, vindt Nils van Heijst. "Hoeveel het er precies zijn, weten we niet, maar ruwweg schat ik zo'n 90 procent. Een groot deel van het personeel gaf vooraf ook aan de vaccinatie graag, en zo snel mogelijk, te willen hebben. Bijna iedereen grijpt die mogelijkheid aan, op een enkeling na vanwege persoonlijke omstandigheden. Denk daarbij aan vrouwen die zwanger zijn en het daarom niet aandurven." De kinderen zelf worden niet gevaccineerd, dat wordt pas vanaf 12 jaar gedaan.

In het nieuwe jaar kan de school de teugels iets laten vieren ten opzichte van vorig jaar. Van Heijst: "Zo zijn de quarantaineregels minder streng; gevaccineerde leraren hoeven bij een besmetting bijvoorbeeld niet in quarantaine. Ook mogen de kinderen op het schoolplein weer met kinderen uit andere klassen spelen en worden de klassen niet meer strikt gescheiden. En als een kind een snotneus heeft, mag hij of zij gewoon op school komen."

"Het blijft spannend: want hoe pakt het uit? Een vaccinatie betekent niet dat je niet ziek kunt worden"

Nils van Heijst, meerwerf basisscholen

Maar nog niet alle maatregelen worden versoepeld. De ouders van de kinderen mogen bijvoorbeeld nog altijd niet op de scholen komen, en ook de volwassenen moeten onderling afstand blijven houden. "We hebben nog geen referentiekader met andere scholen over hoe het zich ontwikkelt, dus dat is nog even afwachten", zegt Van Heijst. We willen daarom nog niet gelijk alle maatregelen overboord gooien en eerst aankijken hoe het gaat. Het blijft spannend, want hoe pakt het uit? Een vaccinatie betekent niet dat je niet ziek kunt worden."

Geen anderhalve meter

De grootste veranderingen zijn merkbaar op de mbo- en hbo-scholen. Daar wordt vanaf 30 augustus de anderhalvemeterregel losgelaten en mogen jongeren weer fysiek en tegelijkertijd met al hun klasgenoten les krijgen. Wel blijven de mondkapjes verplicht in de gangen en als je loopt. "Voor het mbo en het hbo geldt dat de groepsgrootte maximaal 75 personen mag zijn", zegt bestuursvoorzitter Helma van der Hoorn van ROC Kop van Noord-Holland. Aangezien er op het ROC geen grote klassen zijn (geen collegezalen zoals bij het hbo, red.) zal dat in de praktijk alleen gelden voor de kantine. "Daar zullen we ook op letten."

Lees ook

"Maar verder proberen we alles zo normaal mogelijk te organiseren. Mentoren hebben ook in coronatijd goed contact gehouden met de studenten, desnoods digitaal. Dus het zal echt niet zo zijn dat de leerlingen elkaar nog niet bij naam kennen. Verder starten er ook nieuwe klassen en de introductieweken zullen zich daarop richten." De coronacrisis heeft volgens Van der Hoorn niet geleid tot een grote verschuiving binnen de opleidingen. "We hadden meer verandering verwacht, maar dat is dus niet zo. Wel zijn er minder leerlingen die vanuit de middelbare school doorstromen naar het vavo om zo alsnog hun diploma te halen. Door de hogere slagingspercentages blijven er minder leerlingen over die daar gebruik van maken."

De Helderse scholengemeenschap Scholen aan Zee heeft gemerkt dat leerlingen behoefte hebben elkaar te ontmoeten en organiseert daarom volgende week voor alle scholieren een introductieweek. "Het is een gevarieerd programma", zegt directeur Hans van Beekum van Scholen aan Zee. "Van zeilen op zee tot klimmen en sport en spel. De leerlingen hebben door de coronacrisis toch het nodige gemist als het gaat om het sociale aspect en teambuilding. Sommige kinderen kennen hun klas amper, omdat ze elkaar bijna alleen online zagen."

Oude regels

Verder zal er op de scholen zelf weinig veranderen, verwacht Van Beekum. "We zetten nog een paar weken de oude regels voort en volgen de update van de VO-raad, die de kabinetsbesluiten heeft vertaald voor het onderwijs. Vrijdag krijgen de ouders een brief waarin we ze bijpraten over wat er de komende weken wordt gedaan."

Nieuw is dat ook gevaccineerde leerlingen niet in quarantaine hoeven bij een besmetting in de klas, ook hoeven zij dan niet meer (weliswaar vrijwillig) twee keer per week een zelftest te doen. Onder andere GGD Hollands Noorden zou graag op middelbare scholen voorlichting willen geven om meer jongeren te bewegen zich te laten vaccineren, maar daar wil Scholen aan Zee niet aan meewerken. "Het blijft vooral een privé-aangelegenheid", zegt Van Beekum. "Een keuze van de ouders en het kind. We kunnen er een keer aandacht aan besteden in de burgerschapslessen, of het gesprek aangaan over het nut en de noodzaak van vaccineren. Maar het is niet de taak van de school om kinderen te stimuleren zich te laten vaccineren."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]