Ga naar Content
Haarlem

Zandvoorters schamen zich voor overwoekerend groen: "Het is bespottelijk"

20 augustus 2021, 07.00 uur · Aangepast 20 augustus 2021, 07.29 uur
Door: Marieke Pijlman · Foto: NH

Het groen overwoekert plantsoenen en hangt op sommige plekken tot ver over de stoep in Zandvoort. Inwoners schamen zich voor de armoedige staat van het groen en daarmee de uitstraling van het dorp, zeker nu de Formule 1 voor de deur staat. Inwoonster Teresa Mok is het zo zat, dat ze de gemeente heeft aangeschreven. 

Teresa hoorde de afgelopen weken al flink wat gemopper in haar omgeving over de verwilderde staat van het groen en zelf is ze er ook niet blij mee. "Het onkruid staat op sommige plekken tot wel anderhalve meter hoog rondom bomen en dan heb ik het echt niet alleen over Nieuw Noord. Je ziet het overal in Zandvoort." 

Visitekaartje

Meerdere inwoners hebben hun beklag gedaan op Facebook over het verwilderde groen. Zo schrijft Mildred dat je voor het wandelpad achter de flats in Nieuw Noord een hakmes nodig hebt om daar te kunnen lopen.

En volgens Marja groeien de fietspaden op de Zandvoortselaan ook dicht. "Zoals het er nu bij staat is echt vreselijk", vertelt een inwoonster die net boodschappen heeft gedaan bij de supermarkt aan de Celsiusstraat. "Overal waar je kijkt overwoekert het groen. Dit is absoluut geen visitekaartje voor Zandvoort nu de Formule 1 hier komt."

Foto: NH

Teresa begrijpt niet dat de gemeente Zandvoort het zover laat komen. "Het is bespottelijk dat je een dorp zo presenteert met de Formule 1." Ze vindt dat het dorp een verpauperde uitstraling heeft. Als het aan haar ligt wordt er snel wat aan gedaan. 

"Stroop de mouwen op en gooi de zweep erover bij de plantsoenendienst"

Teresa Mok inwoner Zandvoort

Teresa heeft de gemeente aangeschreven met haar beklag over de staat van het groen. Ze hoopt dat de gemeente ingrijpt voor de Formule 1, zodat het dorp er weer verzorgd en aantrekkelijk uitziet. 

Reactie gemeente

De gemeente Zandvoort laat weten dat Spaarnelanden, die in opdracht van de gemeente het beheer van het groen uitvoert, op dit moment hard aan het werk is om het centrum, de hoofdwegen en de toegangswegen op orde te krijgen. Van daaruit werkt Spaarnelanden naar de buitenwijken, ook tijdens de Dutch Grand Prix. 

Het groen en ook het onkruid groeit momenteel explosief, door gunstige weersomstandigheden. Vanwege de biodiversiteit mag ook niet zomaar alles worden gemaaid en Spaarnelanden werkt dan ook niet met chemische bestrijdingsmiddelen. Maar dat betekent niet dat alles blijft staan. 

Zwerfafval

Voor de DGP maait Spaarnelanden wel de trambaan, de Linnaeusstraat en Saxenrodeweg. Na de DGP maait Spaarnelanden de Zandvoortselaan en de Van Lennepweg en dan wordt ook het achtergebleven zwerfafval opgeruimd. 

Tijdens de DGP worden er extra containers geplaatst voor afval rondom het circuit en op plaatsen waar veel mensen komen. Na tien uur 's avonds wordt er in dit gebied opgeruimd en tijdens die ronde worden dan ook de fietspaden en duinen meegenomen. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie