Ga naar Content

Schapen getrapt en opgejaagd langs Geniedijk: "Ik kon het niet aanzien"

Opnieuw zijn de loslopende schapen langs de Geniedijk het mikpunt van getreiter en geweld. Charlotte Holst uit Hoofddorp zag de afgelopen maanden twee keer dat verschillende groepen jeugd de schapen een trap gaven of ze opjaagden. 

Foto: NH Nieuws

"Ik hoorde de schapen nogal paniekerig blaten, en toen ik uit mijn raam keek zag ik een klein groepje jongens van een jaar of 12 met stokken de schapen opjagen. Die arme beesten waren echt in paniek", vertelt Charlotte Holst. 

Paniek

Vanuit haar slaapkamerraam aan het Houtwijkerveld in Hoofddorp ziet ze hoe de schapen worden getreiterd, maar daar blijft het niet bij. Bijna twee maanden later ziet ze hoe een jongen op een fiets een harde trap geeft aan een schaap. Holst liep in de buurt, maar durfde er deze keer niks over te zeggen. 

"Ik kan er niet goed tegen als mensen dieren kwaad doen. Dus ik werd echt heel boos. Maar uit zelfbehoud ben ik doorgelopen", vertelt ze. 

Onbegrip

Veehouder en pachter van de grond is Jeroen de Kuijer. Hij schrikt bij het horen van de incidenten, maar laat ook doorschemeren dat hij er niet helemaal van opkijkt. "Er gebeuren wel vaker dingen met onze schapen. Het is ontzettend druk op de Geniedijk en er is veel onbegrip over de loslopende schapen."

De incidenten die Holst omschrijft staan dan ook niet op zichzelf. Vorig jaar vertelde veehouder Paul Bos, pachter van het stuk Geniedijk tussen de A4 en het fort bij Aalsmeer, hoe het beheer van schapen en omwonenden in conflict kunnen raken. Eerder werden ook al schapen doodgebeten door een herdershond.

Lees ook

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]