Ga naar Content

Gerelateerde videos

Schapen en omwonenden in conflict

Al meer dan 50 jaar lopen de schapen van boer Paul Bos over de Geniedijk in de Haarlemmermeer. Zijn schapen zorgen er voor dat het gras op en rond de dijk kort blijft maar te vaak zijn er conflicten tussen de schapen en gebruikers van het fiets- en wandelpad langs de dijk. Paul wil een oplossing, nu moet de gemeente nog meewerken. 

"Ik ben hier geen boer geworden om wekelijks schapen uit het water te halen of om ze naar de kadaverdienst te brengen omdat ze dood zijn." Loslopende honden maar ook scooters en motors kunnen de schapen zo erg laten schrikken dat ze in het water belanden tijdens het vluchten. Soms komt het zelfs zo ver dat schapen gebeten worden door honden. 

Omwonenden die veel gebruik maken van het pad langs de dijk zijn op hun beurt ook niet altijd blij met de schapen. Een hondenbaasje vertelt: "Ik loop gewoon en een van de schapen of rammen, wat het ook mag wezen, kwam op me af rennen en viel me aan. Mijn hond moest ook rennen voor zijn leven."

Volgens Paul is dat zeer onwaarschijnlijk. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat een schaap een hond of een eigenaar aanvalt. (...) Het dier verdedigt zich. Eigenlijk geef ik het dier gelijk." Een schaap voelt zich snel geintimideerd door een hond en waarschijnlijk heeft het schaap om die reden zo gehandeld. 

Oplossing

Paul ziet in dat het zo niet verder kan. Zijn schapen blijven onverminderd gevaar lopen zo lang honden onaangelijnd door hetzelfde gebied lopen. Ook motormuizen en scooterbestuurders krijgen vrij baan volgens hem, omdat er nauwelijks gehandhaafd wordt langs de Geniedijk. Een van de oplossingen die de schapenboer aandraagt is het verplaatsen van zijn schapen naar het naastgelegen Geniepark. Dat is een strook groen die door de UNESCO-status van de Geniedijk ook beschermd wordt. "Dat zou een oplossing kunnen zijn. Dat we wellicht met onze schapen daar gaan beheren."

Paul vertelde aan NH Nieuws dat hij meermaals contact heeft gezocht met de gemeente maar dat zij niet erg bereidwillig zijn om iets aan de huidge situatie te veranderen. 

Reactie gemeente Haarlemmermeer

"De heer Bos pacht grond op de Geniedijk om zijn schapen te laten grazen. Grazende schapen op de dijk zijn een prachtig gezicht. Op diverse plekken op de Geniedijk gaat deze manier van beheer naar tevredenheid, maar de heer Bos ervaart hierbij helaas problemen. Hierover is geregeld contact tussen de heer Bos en medewerkers van de gemeente. De gemeente is de heer Bos in de afgelopen jaren vaak tegemoetgekomen bij de moeilijkheden die hij ervaart bij het houden van schapen op de Geniedijk. Maar het zijn in eerste instantie zijn schapen. Kennelijk zijn er voor de heer Bos hindernissen om zijn schapen op de Geniedijk te laten lopen. Daarom kijken we al een tijdje naar andere locaties voor zijn schapen. Tot dusver is er nog geen akkoord op de geboden alternatieven."

De schapenboer snapt maar weinig van de reactie van de gemeente. "Ik vind dit te makkelijk. Zo heb ik geen idee wat de gemeente bedoelt. (...) We hebben inderdaad een gesprek gehad en daarna heb ik inderdaad twee locaties aangeboden gekregen maar die liggen op grote afstand van de fortboerderij, dus hoe moet dat dan in de praktijk met dagelijks toezicht, verzorging en noodzakelijke stalruimte? Dieren hebben aandacht nodig en zijn geen objecten die je zomaar ‘ergens kunt parkeren’."

Paul Bos benadrukt dat hij graag om tafel zou willen met onder andere de gemeente. "Je zou eens met een aantal mensen, de gemeente, met andere pachters, misschien wel fietsers en wandelaars, bij elkaar moeten zitten en kijken wat de beste oplossing is."