Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Rechtbank: zandhagedis op circuit Zandvoort niet in gevaar door werkzaamheden F1

12 augustus 2021, 17.10 uur · Aangepast 12 augustus 2021, 19.24 uur · Door Michael van der Putten

De rechtszaak die enkele natuurorganisaties hadden aangespannen tegen Circuit Zandvoort en de provincie Noord-Holland hebben zij verloren. De natuurorganisaties stelden dat de provincie het Circuit Zandvoort ten onrechte toestemming heeft verleend om werkzaamheden aan het circuit te verrichten, maar daar gaat de rechter niet in mee. 

NH Nieuws

Tijdens de bouwwerkzaamheden aan het circuit is er volgens de rechter voldoende rekening gehouden met het leefgebied van de beschermde zandhagedis en rugstreeppad. Die bouwwerkzaamheden bestonden onder andere uit graafwerkzaamheden om de bouw van tribunes mogelijk te maken.

Stichting Natuurbelang ziet dat anders. "Het is zeer teleurstellend dat de rechter ons niet in het gelijk heeft gesteld", zegt Harry Hobo van Stichting Natuurbelang. "Je kan nu op basis van deze uitspraak rond elk natuurgebied een groot feest geven. Zo zien wij dit evenement: als een groot particulier feest. En zo'n feest in een natuurgebied is natuurlijk niet de bedoeling."

Om in een beschermd natuurgebied te mogen graven, moet er sprake zijn van een 'groot openbaar belang'. De rechtbank vindt dat dat in het geval van de Dutch Grand Prix aan de orde is. De Formule 1 is volgens de rechtbank een topsportevenement met statuur en met grote (inter)nationale belangstelling. Het gaat om een van de best bekeken sportevenementen ter wereld dat een positieve impuls geeft aan de lokale economie, aldus de rechtbank.

Tijdelijke schade 

"Er is altijd gezegd dat de schade aan natuur en dier in het duingebied rond het circuit tijdelijk zou zijn. Maar dat is niet het geval", vervolgt Hobo. "Ze hebben er asfalt neergelegd, dat is toch nooit tijdelijk." Maar blijkbaar vindt de rechter het anders. Wij gaan dan ook zeker in hoger beroep."

Ook Marc Janssen van Stichting Duinbehoud vindt het opvallend dat de rechtbank geen oog heeft voor de blijvende schade na de asfaltering. "Het herstel kan door de asfaltering jaren duren. Ook is het niet te begrijpen dat de rechtbank het met deze uitspraak acceptabel vindt, dat meer dan 10 hectare leefgebied van beschermde diersoorten verloren gaat. Wij zullen zeker in hoger beroep gaan."

Stikstof en persconferentie

Er dient ook nog een tweede rechtszaak tussen de natuurverenigingen, de provincie en het circuit. Deze gaat over de stikstofuitstoot rond het Formule 1-evenement. Eerder deze maand stelde de rechter dat hiervoor meer onderzoek nodig is en dat deze uitspraak ná de races op 3, 4 en 5 september zal volgen. 

Morgen volgt overigens nog een spannend moment voor Formule 1-liefhebbers. De organisatie van de Dutch Grand prix heeft namelijk goede hoop dat de Formule 1 door kan gaan met volle tribunes, maar dat is afhankelijk van welke boodschap premier Rutte vrijdagavond heeft tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Deze is om 19.00 uur en dan wordt zeer waarschijnlijk duidelijk of het evenement definitief kan doorgaan en in welke vorm.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]