Ga naar Content

Vraag naar zomerschool her en der groter dan aanbod: 'Vooral onder kleuters veel animo'

Niet alle scholieren die deze zomervakantie hun kennis en vaardigheden willen bijspijkeren, kunnen daarvoor terecht op een zomerschool. Dat blijkt uit een inventarisatie van NH Nieuws. Leerlingen die buiten de boot vallen, krijgen daardoor niet de kans om de door afstandsonderwijs opgelopen leerachterstanden op korte termijn goed te maken.  

Zomerschool Hoorn - Foto: NH Nieuws

"We hadden 110 plekken gereserveerd", vertelt directeur Hans Lonnee van de Hoornse scholenkoepel Penta, "en daarboven hebben we nog tien schrijnende gevallen geplaatst. We kunnen enigszins flexibel zijn." 

Ondanks die flexibiliteit kregen twintig à dertig kinderen te horen dat er voor hen deze zomervakantie geen plek was. "Met name bij de kleuters was de animo groter dan we leerlingen konden plaatsen." 

Voor de groepen vijf en zes was vraag en aanbod redelijk in balans. "Maar in de groepen zeven en acht zie je weer een opleving", zegt Lonnee, die dat toeschrijft aan de naderende overgang naar het voortgezet onderwijs. 

"Thuis vervallen ze snel in hun moedertaal"

Hans Lonnee, directeur penta

De directeur stelt dat er uit 'alle lagen van de bevolking' vraag is naar de zomerschool, maar dat één groep duidelijk oververtegenwoordigd is: kinderen uit gezinnen met een niet-westerse migratieachtergrond. Vaak heeft hun taalontwikkeling een deuk opgelopen doordat zij tijdens de gedwongen scholensluiting veel minder Nederlands hebben gesproken. "Thuis vervallen ze snel in hun moedertaal." 

'Investeren was een gok'

Penta betaalt de zomerschool met middelen uit het Nationaal Programma Onderwijs, dat is opgericht om het herstel en de ontwikkeling van het onderwijs tijdens en na corona te bevorderen. "Maar we hebben pas laat gehoord welke vergoedingen we uit Den Haag zouden krijgen", vertelt Lonnee. 

'Laat' is in dit geval enkele weken voor de start van de zomerschool, waardoor er snel moest worden geschakeld. "We hadden al wel besloten dat we wilden investeren, maar het was een gok."

Als er meer tijd was geweest, had de school beter kunnen inventariseren wie baat zou hebben bij de zomerschool en ouders van de betreffende kinderen op tijd uitnodigen. "Dan kunnen ze er ook rekening mee houden in hun vakantieplannen."  

Om volgend jaar voldoende plekken te hebben, overweegt Penta het aantal beschikbare plekken op te schroeven naar 150 en met een reservelijst te gaan werken. "Kinderen moeten voor drie weken intekenen, maar er zijn altijd kinderen die afhaken", vertelt Lonnee, die opmerkt dat sommige ouders de zomerschool onterecht als een laagdrempelige en vrijblijvende vorm van kinderopvang beschouwen.

Reservelijst

In Zaanstad wordt al met een reservelijst gewerkt, vertelt directeur zomerschool Margreet Dekker. "Net als vorig jaar hebben dit jaar 500 kinderen gehad, in 20 groepen van 25, en op elke groep een leerkracht en een onderwijsassistent." 

Lees ook

De animo voor de Zaanse zomerschool was iets groter dan het aantal beschikbare plekken. "Maar bij 500 leerlingen stoppen we met inschrijvingen, en gaan dan verder met een reservelijst."

Op die lijst stonden uiteindelijk zo'n 25 namen, vertelt Dekker. Maar omdat net als in Hoorn na inschrijving nog leerlingen zijn afgevallen, hoefde niemand te worden teleurgesteld. "We hebben iedereen kunnen plaatsen", vertelt ze met gepaste trots.  

Niet alleen in Noord-Holland, ook elders in het land moeten zomerscholen leerlingen te teleurstellen. Zo meldde Omroep Gelderland eerder deze week dat de Arnhemse zomerschool 180 aanmeldingen had voor 150 plekken, en er dus 30 leerlingen buiten de boot vallen. 

Meer leerlingen met achterstand, minder zomerscholen

Het hiaat tussen vraag en aanbod van zomerschoolplekken is een logisch gevolg van de coronacrisis en het lerarentekort, zo vertelt woordvoerder Hans van Greven van de PO-raad. Door de gedwongen tijdelijke sluiting van scholen hebben relatief veel leerlingen een achterstand opgelopen, maar voor dat grotere aantal leerlingen zijn minder zomerscholen beschikbaar.

"Als scholen geld structureel inzetten voor extra begeleiding, hoeft het geen consequenties te hebben"

Woordvoerder Hans van Greven, PO-Raad

Dat laatste heeft volgens Van Greven te maken met de wens van scholen om hun docenten - die een hectisch en chaotisch jaar achter de rug hebben - nu een welverdiende vakantie te gunnen. "Het is op veel plekken een gekkenhuis geweest. En door het lerarentekort is er geen reservepool van extra leraren die kunnen worden ingezet." 

Toch is het volgens Van Greve niet gezegd dat leerlingen met een achterstand die achterstand zonder bezoek aan de zomerschool niet snel kunnen wegwerken. "Als scholen het geld structureel inzetten voor extra begeleiding tijdens het schooljaar, hoeft het geen consequenties te hebben."  

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.