Start van hoofdcontent

MONNICKENDAM

nl

Tentoonstelling over LHBTIQ+ in de kerk: "Hoop dat werelden verbinden"

7 augustus 2021, 08.00 uur · Aangepast 7 augustus 2021, 08.11 uur · Door Tom van Midden

Met een daverend applaus opende locoburgemeester Astrid van de Weijenberg van de gemeente Waterland de tentoonstelling God van de Regenboog. Die is te zien in de Grote Kerk in Monnickendam, niet de eerste plek waar je een LHBTIQ+-tentoonstelling zou verwachten. "Ik hoop dat christenen hierover gaan praten."

Tentoonstelling rond LHBTIQ+ in de Grote Kerk - NH Nieuws

"Helaas is het nog steeds nodig”, begint dominee Alexander Noordijk. "We zien het ook in onze buurgemeenten, we krijgen allerlei berichten dat mensen helaas niet zichzelf kunnen zijn. Dat ze uitgesloten worden, ook in kerken. Ik denk dat het hard nodig is om te laten zien dat het kan. Je kunt christen of gelovig zijn en tegelijk homoseksueel."

Geen Hongarije

Ook hij kreeg als homoseksuele dominee te maken met intolerantie. Toen hij nog in Amsterdam werkte werd hij lastiggevallen en bedreigd. Noordijk pleit voor het zoeken naar verbinding met andersdenkenden: "Al is dat soms nog zo moeilijk. Het is toch belangrijk dat de gemeenschap geaccepteerd wordt. Ik wil niet dat we een soort Hongarije worden, maar dat jij mag houden van wie je wil houden. Dat er niet aan bepaalde voorwaarden moet worden voldaan. Dan kom je aan de rechten van de mens."

"Ik merk dat er vanuit een groot deel van de christenen met een vingertje gewezen wordt"

fotograaf yentl slik

Yentl Slik richtte een deel van de tentoonstelling in. Ze maakte vijf portretten van gelovige LHBTIQ+-ers, afgebeeld als heiligen in de kerk. "Ik heb dit gedaan om te laten zien dat deze mensen er ook gewoon mogen zijn", zegt ze. "Ik hoop dat het een discussiepunt wordt. Dat deze twee werelden met elkaar gaan verbinden."

Portretten LHBTIQ-ers in kerk Monnickendam - Foto: NH Nieuws

Ze stoort zich eraan dat in de christelijke gemeenschap homoseksualiteit lang niet altijd geaccepteerd wordt. "Ik merk dat er vaak vanuit het grote deel van de christenen met een vingertje gewezen wordt. Uit mijn eigen christelijke omgeving hoor ik dan: we hebben de persoon lief, maar de zonden niet. Maar wat zeg je dan eigenlijk? Dat doet enorm veel pijn. Ik ken zoveel verhalen dat mensen de kerk verlaten hebben vanwege hun identiteit. Dat breekt mijn hart. Dat is de reden dat ik hier nu sta, hier moet verandering in komen."

Liefde uitstralen

Noordijk: "Deze prideweek maken we er gebruik van dat je liefde mag uitstralen. Dat je er toe doet als mens. Dat is het belangrijkste."

De tentoonstelling is tot en met 18 augustus gratis te zien in de Grote Kerk in Monnickendam.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]