Ga naar Content

Vrijwilligers geëerd voor inzet monumentaal zwembad: "Een uniek bezit van Haarlem"

In het monumentale openluchtzwembad de Houtvaart in Haarlem wordt vanmiddag een gedenksteen onthuld voor de inzet van vele vrijwilligers jaren geleden. De acties van vereniging Vrienden van de Houtvaart hebben ervoor gezorgd dat het bad in moeilijke tijden kon blijven bestaan. 

Vrijwilligers zetten zich al jarenlang in voor het zwembad - NH Nieuws / Kimberley Luske

De vereniging telt zo'n zeventig vrijwilligers en zet zich al jarenlang in voor het behoud van het zwembad. “De meesten zitten er al een lange tijd bij”, vertelt bestuurslid Hans Bakker. “In 1985 begonnen we met een handtekeningenactie omdat het slecht ging met het bad. Maar toen de gemeente in 1999 echt van plan was om de Houtvaart te sluiten, zijn we met grote acties gestart.”

En met succes, want dankzij die inspanning bestaat het bad nog steeds. De datum van de onthulling vandaag is symbolisch. De vereniging werd op 27 juli 1992 opgericht. Daarnaast werd het pand op 27 juli 1999 officieel een Rijksmonument, een mijlpaal in het behoud van het bad. 

Tekst loopt door onder de foto's

De Houtvaart is gebouwd in 1927 - Foto: Noord-Hollands Archief
Binnenkant van de Houtvaart in 1927 - Foto: Noord-Hollands Archief

Het doel van de vereniging is nog altijd het behoud van het zwembad. “Al sinds 1985 organiseren we iedere ochtend de vriendenuren van de Houtvaart naast de reguliere openingstijden. Met onze gediplomeerde toezichthouders kunnen leden tijdens deze extra uren komen zwemmen en daarmee ondersteunen we het zwembad actief.”

Honderdjarig bestaan

Het zwembad heeft volgens Bakker een grote cultuurhistorische waarde. “Het gebouw met veel karakter is een mooie omgeving om in te zwemmen. Het geeft een bepaalde sfeer waarom mensen hier graag komen. Daarom wilden we het bad overeind houden. Naast het feit dat zwemmen in de buitenlucht gezond is, is de Houtvaart een uniek bezit van Haarlem. Over zes jaar hopen we het honderdjarig bestaan te kunnen vieren.”

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]