Ga naar Content
Haarlem

Haarlemmers kunnen weer in de buitenlucht zwemmen, De Houtvaart geopend

1 juli 2020, 17.26 uur · Aangepast 2 juli 2020, 09.11 uur
Door: Redactie · Foto: foto: Paul Tromp / NH Nieuws

HAARLEM - Binnenbaden als het Boerhaavebad en De Planeet waren per 1 juni al open en sinds vandaag is ook Haarlems enige buitenbad, De Houtvaart, weer toegankelijk. Het monumentale zwembad uit 1927 had wat langer de tijd nodig om zowel ín als buíten het bad alles zo 'coronaproof' mogelijk te maken.

Het is woensdagochtend al best druk in zwembad De Houtvaart. Kon je voorheen nog gewoon aan komen lopen, dat is nu niet meer mogelijk.

Haarlems buitenbad De Houtvaart na maanden sluiting weer open voor zwemfanaten - NH Nieuws

Maatregelen

Marion Schimmel bekijkt langs de kant van het bad of iedereen zich aan de regels houdt. "De belangrijkste regel is dat je vooraf moet reserveren en betalen. Iedereen moet thuis ook alvast de zwemkleding aantrekken." Op de vloer geven pijlen de juiste looproutes aan, bij de ingang staat de bekende fles met desinfecterende handgel.

Dat De Houtvaart iets later open gaat dan de andere baden in de stad heeft een praktische reden. "Het bad moest nog helemaal gevuld worden met water en dan moet het vervolgens ook nog de  juiste chloor- en pH-waarde krijgen. Dat duurt wel drie weken", aldus Schimmel. De watertemperatuur geeft woensdagochtend 21,8 graden aan. Een lekkere temperatuur om even de spieren te ontspannen óf te versterken. 

Foto: foto: Paul Tromp / NH Nieuws

Olympische training

De zwemmers zijn blij dat er weer baantjes getrokken kunnen worden. Er wordt gewerkt met een tijdslot van 45 minuten, de banen zijn ingedeeld van 'langzaam' naar 'snel'. In die laatste baan zwemt Haarlemmer en topzwemmer Bram Daalman. Hij komt uit voor de Nederlandse paralympische sportploeg. "Normaal train ik in Amersfoort, maar dat was nu nog niet mogelijk. Daarom moet ik in de buurt op zoek naar een bad en gelukkig is De Houtvaart nu weer open. Buiten zwemmen is toch veel lekkerder dan binnen zwemmen."

Normaal traint Daalman twee keer per dag twee uur. Hoe komt hij dan aan zijn trainingsuren als hij hier 'maar' drie kwartier mag zwemmen? "Ik ga misschien nog wel een tweede keer vandaag. Maar sowieso moet ik weer rustig opbouwen, dus ik kijk nog wel even. Gelukkig is de sportschool vanaf vandaag ook weer open." Volgend jaar hoopt hij te vlammen op Paralympische Spelen in Tokio. 

Medewerkers van zwembad De Houtvaart namen zelf ook nog een filmpje op, waarin ze laten zien wat voor maatregelen er op dit moment in en rond het zwembad gelden. 

Instructievideo Zwembad De Houtvaart in Haarlem - Zwembad De Houtvaart

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]