Ga naar Content

We hebben vakantie, maar ontspannen is een uitdaging

De zomervakantie is begonnen. Maar vakantie betekent ook loskomen van je werk. In tijden van thuiswerken kan dat behoorlijk ingewikkeld zijn. Hoe komen we toch tot rust? 
Foto:

Al vanaf het begin van coronacrisis rijst de vraag of thuiswerken juist wel of niet prettig is. Sommigen hebben er baat bij, anderen niet. Zo liet de Amsterdamse slaapcoach Resia Bunnik eerder weten dat de grenzen tussen privé en werk door het thuiswerken vervagen, wat onder meer tot slaapproblemen kan leiden. 

Volgens neuropsycholoog Linde Nieman kunnen we door de thuiswerkcultuur in de vakantie minder goed tot rust komen. Dat heeft te maken met het Pavlov-effect. "Je brein maakt altijd een koppeling tussen A en B. Wanneer je naar je werk gaat dan gaat je brein in kantoormodus, wanneer je thuiskomt in de ontspanningsmodus. Nu loopt dat door elkaar." Dit leidt er volgens de neuropsycholoog toe dat werkgedachten minder goed kunnen worden uitgezet, ook in de vakantie. 

Nieuwe balans 

Jan Machek, arbeidspsycholoog  bij ArboNed, denkt daar anders over. "Mensen hebben door corona een nieuwe balans gevonden in het afbakenen van werk. Dat is ook terug te zien in de cijfers. Het totale verzuim is toegenomen, maar het aandeel psychisch verzuim binnen het hele verzuim is niet zo zeer verschoven."

Wel maakt hij zich zorgen over het aandeel mensen dat vakantie neemt. "Sommigen denken: ik werk nog even door, want ik kan toch niet op vakantie." Volgens Machek een ongezonde gedachte. "Vakantiedagen opnemen is belangrijk. Ook al blijf je thuis. Als je het goed afbakent, kun je het werk even uit je hoofd zetten en resetten."

Lees ook

Eefje Ludwig, oprichter van The Forest Bathing Circle, organiseert wandelingen door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een soort wandelingen waarbij je op bewuste wijze jezelf voortbeweegt en je zintuigen optimaal aanzet om tot rust te komen: je kijkt om je heen, neemt de geluiden en geuren waar en voelt. Een overgewaaide gezondheidstrend uit Japan om zintuiglijk tot rust te komen. "Het brengt je uit je hoofd en in je lijf. Het is heel fijn om even het stressniveau in je lichaam uit te schakelen en de vertraging te vinden", vertelt Ludwig. 

Nieman benadrukt dat uit heel veel wetenschappelijke studies blijkt dat in de natuur je stressniveau omlaag gaat. "10 minuten wandelen in de natuur kan al een heel positief effect hebben. Alleen al het kijken naar een natuurfoto schijnt te helpen." Wandelen op vakantie is volgens haar dan ook een absolute aanrader. "Het is sowieso goed, niet alleen in de vakantie, om regelmatig de natuur in de te gaan. Daar raak je niet overprikkeld."

Omgeving aanpassen 

Er zijn volgens neuropsycholoog Linde Nieman meer dingen die je kunt doen om je werk volledig los te laten en op te laden in de natuur. Het is vooral belangrijk je omgeving zo aan te passen dat je niet aan je werk denkt. "Verplaats bijvoorbeeld de apps op je telefoon en berg de spullen op die je normaal gesproken voor werk gebruikt."

Ook helpt het volgens de neuropsycholoog om duidelijke afspraken met jezelf te maken die ertoe leiden dat je minder op je telefoon gaat kijken. "Stel een out of office in, draag het werk goed over en zeg tegen mensen dat ze je voor dringende zaken uitsluitend moeten bellen." Ook uitloggen op sociale media is een veelgebruikte methode. "Het gaat erom dat je de gewoonte doorbreekt door het onbewuste en het automatische moeilijker te maken."

Mee op avontuur door de Amsterdamse Waterleidingduinen, beluister de podcast hier: 

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.