Ga naar Content

Festivalorganisator ID&T spant kort geding aan om 'disproportionele' coronamaatregelen

Festivalorganisator ID&T spant een kort geding aan tegen de overheid vanwege de gisteren aangekondigde nieuwe coronamaatregelen. Het bedrijf noemt die 'disproportioneel', nu ook festivals zonder vaste zitplek voorlopig van de baan zijn.

Festival Mysteryland van ID&T in Haarlemmermeer - Foto: NH Nieuws

De aangescherpte coronamaatregelen werden gisteren aangekondigd op een nieuwe persconferentie door demissionair premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid. Evenementen als festivals die meerdere dagen duren mogen voorlopig niet doorgaan. Bij evenementen die maximaal 24 uur duren, moeten mensen altijd een vaste zitplaats hebben. Met een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs mag de anderhalvemeterregel wel los worden gelaten, maar een vaste zitplek blijft dan alsnog verplicht.

Reden voor die verscherping van de maatregelen is het oplopende aantal besmettingen, vooral onder jongeren. In de persconferentie sprak Rutte vooral over grote clusters in de horeca en discotheken, waar de laatste tijd problemen waren met het Testen voor Toegang-systeem.

Lees ook

Maar ook voor festivals en grotere evenementen zijn de beperkingen alsnog nodig, zei de demissionaire premier. "Niet omdat daar nu hele grote besmettingen plaatsvinden, maar omdat daar twee grote risico's spelen: dat als het verder beperkt wordt in de horeca, dat het dan zich gaat verplaatsen als je daar nu niet maatregelen neemt. En ook praten we over zeer grote aantallen mensen."

En die argumentatie steekt erg bij ID&T, organisator van onder meer de Amsterdamse festivals Milkshake en Vunzige Deuntjes en Mysteryland in Haarlemmermeer. Volgens het bedrijf kunnen dat soort evenementen wel doorgaan. Uit de onderzoeken van Fieldlab Evenementen bleek begin dit jaar al dat met een aantal veiligheidsmaatregelen festivals en grotere evenementen veilig georganiseerd kunnen worden, zonder de anderhalve meter afstand.

"Wij zijn nu de goeden die onder de kwaden lijden en het lijkt erop dat de overheid vakanties verkiest boven festivals"

ID&T-directeur Ritty van Straalen

Volgens ID&T-directeur Ritty van Straalen is het oneerlijk dat het nachtleven als clubs en discotheken en grotere evenementen over een kam worden geschoren. De festivalbranche is prima in staat om zich aan die veiligheidsmaatregelen te houden en aan de toegangspoort te controleren op toegangsbewijzen, zegt hij. "Het is onze expertise evenementen goed en veilig te organiseren en we weten dat ons publiek de discipline heeft. Wij zijn nu de goeden die onder de kwaden lijden en het lijkt erop dat de overheid vakanties verkiest boven festivals."

Ook is de frustratie groot dat er nu voor een lange tijd weer onduidelijkheid is voor de branche. De nieuwe maatregelen gelden in ieder geval tot 13 augustus, en het is maar de vraag of daarna weer wat mogelijk is. "Je kunt niet op een cruciaal moment als deze met reces gaan en de branche laten bungelen", zegt Van Straalen. "Jongeren worden met deze maatregelen onevenredig hard geraakt."

ID&T dient maandag de dagvaarding in bij de rechtbank om de nieuwe maatregelen aan te vechten.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.