Ga naar Content

VVD Zaanstad beschuldigt Oostzaan van onbehoorlijk bestuur bij exploitatie Twiske

Het Twiske is in een strijd verwikkeld rond evenementen en overnachtingen. Nu mag het officieel nog niet, maar in september wordt er in Oostzaan gestemd om dit structureel mogelijk te maken. Zoals het er nu naar uitziet zal de raad in Oostzaan tegen stemmen. Dan mogen ook sporadische festivals niet meer in het Twiske gehouden worden en valt er een bron van inkomsten weg. Dit tot ongenoegen bij VVD-partijen in andere gemeenten, die ook meebetalen aan het Twiske.

Foto:

Het recreatieschap Twiske is een natuurgebied dat door omliggende gemeenten financieel ondersteund wordt. Oostzaan betaalt hier veel minder voor dan grotere omliggende steden zoals Zaanstad en Purmerend.

“Het Twiske staat op het grondgebied van Oostzaan, dus zij mogen beslissen”, zegt Stephanie Onclin van de VVD in Zaanstad. Maar ze merkt wel op dat ze het onbehoorlijk bestuur vindt dat Oostzaan de evenementen en overnachtingen wil stoppen, terwijl andere gemeenten die meebetalen aan het Twiske dat wel willen. “Het geeft een deuk in het vertrouwen in de samenwerking.”

Ook de VVD in Purmerend wil dat het recreatiegebied geëxploiteerd kan worden. “De rekening komt nu voor een groot gedeelte bij Zaanstad en Purmerend te liggen”, zegt Manja van der Weit. Zij ziet een tekort ontstaan door het wegvallen van inkomsten die nu verdiend worden met grote festivals in het Twiske. “Als je het echt niet wilt, neem dan ook de kosten voor je rekening.”

Investeer in natuur

“De tekorten vallen mee”, zegt Annemarie van Duinhoven van Groenlinks uit Oostzaan. Daarbij wordt er volgens haar goed verdiend aan de parkeerkosten van de duizenden bezoekers die het natuurgebied bezoeken. De verwachting is dat dit alleen maar meer gaat worden en dan is het volgens haar een goed beleid om de natuur te versterken.

Ze is tegen overnachtingen en evenementen en wil het Natura 2000-gebied behoeden voor grootschalige festivals.“Stop met verdienen op de natuur. We kunnen er beter in investeren”. Het nieuwe plan heeft volgens haar te weinig oog voor de natuur en daar zal eerst beter naar gekeken moeten worden.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]