Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Veel nepnieuws rond aanslag op Peter R. de Vries: "Ik weet niet wat wel en niet klopt"

8 juli 2021, 17.13 uur · Aangepast 9 juli 2021, 09.36 uur · Door Sammie van den Broek

Na de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries circuleerde er meteen veel nepnieuws en onjuiste screenshots op sociale media. Berichten over zijn mogelijke overlijden, de dader en vergezochte theorieën werden willekeurig de wereld ingeslingerd. 

Peter R. de Vries zou gisteravond zijn overleden. Het was slechts een van de onjuiste berichten die de wereld in werd gestuurd. De boodschap kwam van iemand die zich voordeed als medewerker van het  het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Inmiddels heeft het ziekenhuis laten weten dat het bericht niet kan worden herleid naar een medewerker en naar alle waarschijnlijkheid nep is. 

"Ontzettend stom"

"Ik vind dat zo laf dat mensen dat doen", zegt een vrouw die een bloemetje neerlegt op de plek waar Peter R. de Vries werd neergeschoten. "Weet je, mensen zijn mensen en mensen maken fouten", vertelt een jongen. "Maar aan de andere kant weten mensen hoeveel verwarring er kan ontstaan door zo'n stomme foto."

Een schreeuw om aandacht 

Ivar Vermeulen, professor communicatiewetenschappen aan de VU heeft veel onderzoek gedaan naar nepnieuws. Hij zag met lede ogen aan dat er veel valse berichten rondgingen op de avond van de aanslag. "Je ziet bij dit soort gelegenheden dat er veel behoefte is aan nieuws, dus het is eigenlijk een manier om aandacht te krijgen. Maar in dit soort gevallen is het bijna een soort troll gedrag. Mensen gooien iets erin en kijken of het aanslaat."

Betrouwbare bronnen 

Vermeulen heeft een duidelijke tip voor Amsterdammers die veel last hebben van nepnieuws. "Het is simpel: net als je niet alles wat de buurman zegt over de buurvrouw moet geloven, moet je dit soort dingen ook met een korreltje zout nemen en dus niet geloven." Hij pleit ervoor dat men altijd eerst een betrouwbare bron moet checken. Bijvoorbeeld AT5, NOS of De Volkskrant. "Of je het nou eens of oneens bent met die media, ze hanteren ethische regels waardoor het onmogelijk is om dingen te verspreiden die niet waar zijn". 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]