Ga naar Content

De Peiling: beelden van slachtoffers deel je niet

Peter R. de Vries werd gisteravond rond 19.30 uur neergeschoten in het stadscentrum van Amsterdam. Binnen een mum van tijd werden verschillende video's en foto's gedeeld op sociale media van de gewonde misdaadverslaggever. Er is met afschuw en verontwaardiging gereageerd op het massaal delen van deze beelden. De stelling luidt daarom: beelden van slachtoffers deel je niet.

Foto: Adobe Stock

De heftigheid van de beelden van de neergeschoten Peter. R. de Vries roept bij veel mensen afschuw op. De Amsterdamse politie roept op om de beelden niet te delen op sociale media.
Zij vragen mensen die camerabeelden hebben van het incident of mogelijk (vluchtende) verdachten zich te melden. "Help ons, maar verspreid de heftige beelden niet."

YouTube

In de uren nadat De Vries werd neergeschoten, heeft YouTube honderden filmpjes verwijderd waarop de gewonde De Vries en de plek van het misdrijf te zien zijn. Gewelddadige of bloederige beelden zijn niet toegestaan op YouTube, laat moederbedrijf Google weten. 

Het gaat volgens een woordvoerder vaak om hetzelfde beeldmateriaal dat meerdere keren wordt geplaatst. Het is niet bekend hoeveel unieke filmpjes ertussen zitten. Gebruikers die de filmpjes plaatsen, krijgen eerst een waarschuwing. Als ze vaker in de fout gaan, wordt hun account geblokkeerd.

Wetsvoorstel 

Vorig jaar kwamen CDA, PvdA en GroenLinks met een wetsvoorstel om omstanders die foto’s of filmpjes online zetten van slachtoffers van een ongeluk, een boete te geven van 21.000 euro of zelfs een celstraf. 

Met de wet moeten mensen die kwetsbaar, hulpbehoevend of overleden op straat liggen, beter worden beschermd tegen wat de partijen 'kwalijke sensatiezucht' noemen. Ze vinden het onacceptabel dat omstanders een slachtoffer filmen en de beelden online plaatsen.

Geen totaalverbod

De partijen die met het wetsvoorstel kwamen, pleiten niet voor een totaalverbod op filmen of fotograferen na een ongeluk. De beelden kunnen de politie soms helpen bij een onderzoek. "Maar het dient geen enkel doel om die beelden vervolgens op Instagram, Facebook of Twitter te delen", zegt CDA-Kamerlid Van Toorenburg.

Het nieuws rondom Peter R. de Vries heeft veel mensen geraakt. Hoe ga jij daarmee om? Ben je bang dat de persvrijheid in gevaar komt? Denk je dat dit gevolgen heeft voor de samenleving?

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 16:00 en 17:00 uur tijdens Spitstijd.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].

Lees ook