Ga naar Content

Opnieuw ultimatum voor Schiphol: winkelpersoneel wil staken

Medewerkers van de See Buy Fly-winkels op Schiphol dreigen met stakingen als de directie geen streep zet door de plannen voor nieuwe arbeidsvoorwaarden. Het management van Schiphol Airport Retail (SAR) heeft hun cao vervangen door een arbeidsvoorwaardenregeling en kan daarmee de vakbonden buitenspel zetten. De directie krijg tot woensdag om af te zien van de plannen, meldt FNV.

Schiphol Plaza - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

FNV-bestuurder Margje van der Woude vindt dat de directie van Schiphol Airport Retail de coronacrisis misbruikt om het personeel met slechtere arbeidsvoorwaarden op te zadelen. Volgens de vakbondvrouw is het bedrijf, dankzij de NOW-steun en het vliegverkeer dat weer op gang komt, financieel gezond genoeg om een tegenslag op te kunnen vangen.

Directeur Simon Asmus van Schiphol Airport Retail laat NH Nieuws weten ook liever een nieuwe cao af te willen sluiten, maar dat FNV weigert te onderhandelen. Dat komt volgens Asmus vanwege versoberingen in de cao die FNV niet accepteert. De nieuwe arbeidsvoorwaarden regeling geldt overigens alleen voor nieuwe See Buy Fly-medewerkers, voor het personeel dat al in dienst is gelden voorlopig de afspraken van de oude cao, die al veertien jaar stilzwijgend wordt verlengd.

"De deur staat open"

Simon Asmus, directeur Schiphol Airport Retail

Asmus heeft geen begrip voor het ultimatum en de stakingsdreiging. Hij roept FNV op om te komen praten over compromissen. De bond eist volgens Asmus een zondagstoeslag die voor Schiphol Airport Retail onbetaalbaar is. Vorig jaar heeft het bedrijf al met een vrijwillige vertrekregeling afscheid moeten nemen van zo'n 20 procent van het personeel. "De deur voor FNV staat open", aldus Asmus.

Perspectief

Van Der Woude wil alleen komen praten als Asmus een cao 'met perspectief' aanbiedt. "Tot nu toe zijn het alleen verslechteringen en versoberingen, en mogen wij komen tekenen bij het kruisje."

Vorige week hing er nog een staking in de lucht bij het grondpersoneel van KLM. Dat wilde het werk op Schiphol deze zomer neerleggen als hun werkgever een nieuw deeltijdrooster zou doorvoeren. KLM zag uiteindelijk af van dat nieuwe rooster.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]