Ga naar Content

Slecht bereikbaar Testen voor Toegang 'onderzoekt' aangeboden negatieve testuitslagen

De organisatie achter Testen voor Toegang, Stichting Open Nederland, doet onderzoek naar de onterecht verschafte negatieve testuitslagen van het afgelopen weekend. Dat laat een woordvoerder aan NH Nieuws weten. In totaal hebben zo'n 2.500 mensen geen uitslag gekregen. Een aantal van hen kreeg een negatieve testuitslag van iemand anders, zodat ze alsnog naar binnen konden. 

Foto: NH Nieuws

Het was het eerste weekend waarin op grote schaal werd gewerkt met het systeem van Testen voor Toegang. Zo'n 227.000 mensen maakten daar gebruik van. Dat ging niet bepaald vlekkeloos: door een vermoedelijke hack was er grote vertraging en kregen mensen later dan verwacht de uitslag.

Dat overkwam ook een verslaggever van NH Nieuws. Zij werd vrijdagochtend getest en kreeg wel een sms, maar geen mail met de uitslag. Toen ze bij de testlocatie in Alkmaar verhaal ging halen, koppelde een medewerker haar naam digitaal aan een negatieve uitslag. Op die manier is het toch mogelijk om naar een evenement te gaan. Omdat later bleek dat aan meerdere mensen negatieve uitslagen werden aangeboden, worden daar inmiddels Kamervragen over gesteld. 

Hoe het mogelijk is dat medewerkers van Testen voor Toegang dit kunnen doen, wil Stichting Open Nederland niet zeggen. "Dit zijn wij aan het onderzoeken", aldus een woordvoerder vandaag tegen NH Nieuws. De afgelopen dagen zocht NH Nieuws al vaker tevergeefs contact met de stichting.

De woordvoerder wijst voor een deel van de technische problemen van afgelopen weekend op de CoronaCheckApp naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Als je een negatieve uitslag hebt, wordt dit namelijk in die app gezet. "Het ministerie is voor het beleid, de app en het systeem erachter, wij voeren alleen de testen uit", zegt hij.

Verbeterpunten

Demissionair minister Hugo de Jonge zegt vandaag dat hij om de tafel gaat met Stichting Open Nederland om te kijken wat de verbeterpunten zijn. De stichting zelf doet aangifte van de hackpoging en gaat stresstesten uitvoeren op de IT-systemen.

Achter de poort van Testen voor Toegang moet het echt veilig zijn, aldus De Jonge. "En dan moet je ervan uit kunnen gaan dat iedereen in de club is getest of is gevaccineerd. De kinderziektes moeten uit het systeem worden gehaald."

Om de testcapaciteit met vijftig procent te vergroten heeft Open Nederland besloten dat de testlocaties van Testen voor Toegang vanaf komende vrijdag langer opengaan. Daarnaast gaat de organisatie aanvullende testen uitvoeren op het IT-systeem.

Als je een evenement hebt gemist, kun je geen geld terugkrijgen, aldus de woordvoerder.  "Ik zou het vergelijken met een trein die vertraging heeft op weg naar het vliegveld", aldus de woordvoerder van de stichting. "We hebben er alles aan gedaan om de test op tijd bij mensen te kunnen brengen, maar testen is op eigen risico." 

Delen van QR-codes 

Ook circuleerde op het internet een filmpje waarop jongeren aangeven onderling QR-codes te delen via een screenshot. Volgens VWS zou dat technisch niet kunnen. "De QR-code die in de CoronaCheckApp wordt gegeven, wordt om de zoveel minuten ververst. De scanner zou dan een rood vinkje moeten krijgen als QR-codes worden gedeeld."

De code is persoonlijk en werkt met initialen en geboortemaand. Daarom moet men een identiteitsbewijs laten zien aan de deur. "De kans dat een vriend of vriendin dat heeft is klein, dus de techniek ziet goed in elkaar. Echter ligt er een taak bij evenementenorganisatoren dat die codes worden gescand. Je kan met het blote oog niet zien dat het een verouderde QR-code is of welke initialen erop staan."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.