Ga naar Content

Brandweer afgelopen weekend rond de vijfhonderd keer in actie voor wateroverlast

Van vrijdagavond tot zondagavond is de brandweer in de Veiligheidsregio's Noord-Holland Noord, Kennemerland en Zaanstreek-Waterland bij elkaar 463 keer uitgerukt na meldingen van wateroverlast. 

Brandweer Egmond in actie voor wateroverlast pizzeria - Foto: Egmondonline.nl

Dat laat woordvoerder Stefanie van Waardenburg van de Veiligheidsregio Kennemerland aan NH Nieuws weten. In haar regio (grofweg van Heemstede tot Heemskerk) is de brandweer in totaal 66 keer in actie gekomen, al was dat een peulenschil vergeleken bij de inzet die van brandweerdiensten in de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord werd gevraagd.  

Noord-Holland Noord

Daar rukte de brandweer in hetzelfde tijdsbestek 381 keer uit. Mariëtte Bakker van die veiligheidsregio bevestigt dat de kuststrook - grofweg tussen Castricum en Schoorl - het hardst getroffen is. 

De meldingen waarvoor brandweereenheden in die regio's werden gemobiliseerd, variëren van klein leed tot grootschalige overlast, benadrukt Bakker. "Van overstromende wc's tot ondergelopen straten." 

Zo werd de brandweer onder meer opgeroepen om water weg te pompen uit verpleeghuis De Haemstede in Bergen. In Egmond aan Zee riepen horecaondernemers in de ondergelopen Voorstraat en de Zuiderstraat de hulp van de brandweer in, zoals in onderstaande video te zien is.

Tekst gaat door onder de video 

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Zaanstreek-Waterland 

Van de zestien keer dat de brandweer in de regio Zaanstreek-Waterland uitrukte, kwamen er vijf meldingen via 112 uit de Zaanstreek binnen. Vaak ging het daarbij om water dat woningen binnendrong. "En we zijn uitgerukt voor een putdeksel die omhoog kwam en een grote hoeveelheid water op een dak", aldus Jeannette Leunissen van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. 

Lees ook

Ook in de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland was het aantal meldingen tijdens en na de hoosbuien te overzien. "We zijn zeventien keer uitgerukt voor wateroverlast", zegt Thijs Nieuwenhuizen van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland, "waarvan vrijdagavond vijftien keer en zaterdagochtend nog twee keer."

Toch betekent dat niet dat de meldkamer in zijn regio een rustige avond heeft gehad. "Tijdens het hoogtepunt kwamen er in de regio's Noord-Holland Noord en Utrecht zoveel meldingen binnen dat de meldkamer van Amsterdam-Amstelland heeft geholpen. 

112 of 0900-0904

De meldingen waarvoor de brandweer uitrukte, kwamen binnen via 112 of 0900-0904. Veel mensen blijken alleen niet te weten wanneer ze welk nummer moeten bellen, zegt Van Waardenburg van de Veiligheidsregio Kennemerland. "Het is zeker gebeurd dat mensen 112 hebben gebeld voor zaken die geen spoed hadden."  

Kort samengevat komt het hier op neer: is er sprake van acuut gevaar waarbij een mensenleven op het spel staat, kun je altijd 112 bellen. Maar als er bijvoorbeeld kortsluiting dreigt of er een putdeksel omhoog komt, dient 0900-0904 te worden gebeld. De komst van de brandweer is dan wel (meer dan) gewenst, al is er geen sprake van spoed. 

Tekst gaat door onder de tweet

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

De meldkamer van de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland schat dat het ruwweg 'zo'n veertig procent van de meldingen afvangt', laat woordvoerder Thijs Nieuwenhuizen weten. Dat betekent dat voor ongeveer vier op de tien meldingen geen 112 of 0900-0904 gebeld had meoten worden.

"Dan gaat het om de onderste twee categorieën in de infographic", verwijst Nieuwenhuizen naar de tabel in de tweet hierboven. "Dan wordt er geen brandweer ingezet." 

"Maar we proberen mensen altijd handelingsperspectief te bieden", vult Stefanie Waardenburg van de Veiligheidsregio Kennemerland hem aan. "Dan raden we mensen aan om een nummer op te zoeken, of geven tips." Ze benadrukt dat centralisten vaak doorvragen, en dat dan soms ook blijkt dat melders een risico onderschatten. "Dan concluderen wij dat het best verstandig kan zijn om de brandweer ernaartoe te sturen.  

Vandaag geen nieuwe melding

Hoewel het vandaag op veel plekken ook flink geregend heeft, zijn er bij de verschillende veiligheidsregio's vandaag geen nieuwe meldingen van wateroverlast binnengekomen, zo laten de diverse woordvoerders weten.  

Voor dit verhaal heeft NH Nieuws met vier van de vijf Noord-Hollandse veiligheidsregio's gesproken. Alleen bij de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek zijn geen cijfers opgevraagd. 

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.