Ga naar Content

Archeologische schatten uit het Markermeer krijgen minimuseum: "We zijn apetrots"

In Etersheim opent archeologisch minimuseum De Waterwolf haar deuren. Het museum laat alle schatten zien die tijdens de werkzaamheden aan de Markermeerdijk opgegraven zijn. De dijk die van Hoorn tot Amsterdam afgegraven en versterkt wordt, heeft al voor flink wat verrassingen gezorgd.

Jetty Voermans laat in deze video haar lievelingsschatten zien - NH Nieuws

De afgelopen jaren is tijdens werkzaamheden aan de historische Markermeerdijk al veel gevonden: van vingerhoedjes tot een complete boot. Bij bezoekerscentrum de Breek in Etersheim gaan komende vrijdag de deuren open van een van de kleinste musea van Noord-Holland. Hier worden enkele topstukken tentoongesteld die tijdens de werkzaamheden langs de dijk gevonden zijn.  "We zijn apetrots", laat Jetty Voermans van het museum weten. Veel van de objecten lagen in het depot in Het huis van Hilde in Castricum. Nu staan ze in het middelpunt van de belangstelling vlak bij de plek waar ze gevonden zijn.

Veel van de objecten komen uit de late middeleeuwen of uit de periode rond de Tachtigjarige Oorlog. Het museum mag dan klein zijn, maar de tentoonstelling is voorzien van de laatste technische snufjes. Zo kan er met augmented reality (interactieve ervaring) een schoen gemaakt worden van zool die gevonden is. Op de achterwand van het museum zijn vondsten gehangen. Met een getekende boor die geprojecteerd wordt op de muur kan je langs de objecten graven en zo spelenderwijs informatie krijgen.

"Elke nieuwe vondst is natuurlijk fantastisch"

JETTY VOERMANS, Medewerker archeologisch museum

Het werk aan de Markermeerdijk is nog volop bezig en zal nog wel enkele jaren duren. De kans is dus aanwezig dat er nog meer gevonden wordt en in het kleine museum terechtkomt. "We hopen dat we steeds wisseltentoonstellingen kunnen laten zien. Elke nieuwe vondst is natuurlijk fantastisch." 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]