Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Werkzaamheden aan historische Markermeerdijken mogen voortgezet worden

18 juli 2019, 14.47 uur · Aangepast 18 juli 2019, 15.13 uur · Foto: Ron Versteeg/NH Nieuws

De werkzaamheden aan de Markermeerdijken mogen verder gaan. Dat heeft de Raad van State bepaald. Volgens de voorzieningenrechter weegt het belang van het land achter de dijk - de veiligheid - zwaarder dan de belangen van de Stichting Zuyderzeedijk.

In 2006 werd de dijk tussen Hoorn en Durgerdam afgekeurd. De provincie Noord-Holland gaf vervolgens goedkeuring voor het dijkversterkingsprogramma van de Alliantie Markermeerdijken. Dat betekent dat op sommige plekken de dijk wordt verbreed, elders afgegraven of verplaatst, en op sommige plekken een compleet nieuwe dijk wordt aangelegd voor de bestaande dijk.

Lees ook: Noord-Holland Kiest: zo denkt de politiek over de Markermeerdijk

Bewoners verenigd in de actiegroep Stichting Zuyderzeedijk die bang zijn dat het historische karakter van de dijk verloren gaat door de wijze waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd, spanden een bodemprocedure aan. Volgens de actiegroep zijn er alternatieve manieren om de dijk te versterken. "Wij willen natuurlijk ook een veilige dijk," vertelde Joke van der Meer eerder aan NH Nieuws. "Maar wij geloven dat de dijk op zo'n manier versterkt kan worden dat het historische karakter bewaard blijft."

'Geen rechte, industriële dijk'
De provincie en het hoogheemraadschap weerspreken echter dat de werkzaamheden de cultuurhistorische waarde van de dijk zullen aantasten. "Het fietspad op de dijk en de bestening, het komt allemaal weer terug, en ook zullen de krommingen in de dijk blijven. We gaan geen rechte, industriële dijk aanleggen", aldus een woordvoerder eerder.

Lees ook: Werkzaamheden aan Markermeerdijk vandaag van start, ondanks protest

De Raad van State heeft de provincie en het hoogheemraadschap dus in het gelijk gesteld. Op dit moment worden er al voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Zo wordt er gebaggerd om vaargeulen aan te leggen. Voor die werkzaamheden gaf de Raad van State al eerder toestemming, omdat de onveiligheid van de dijken al voldoende is bewezen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!