Ga naar Content

Amsterdamse Poort na weken weer (bijna) zichtbaar: "We krijgen steeds meer huis terug"

Maandenlang heeft hun huis, een appartement in de Amsterdamse Poort, in de steigers gestaan. De laatste weken was het rijksmonument zelfs helemaal ingepakt met witte folie. En dus zijn kunstenaar Michael Rieu en zijn vrouw Marijke van Gool maar wat blij dat de Amsterdamse Poort sinds afgelopen weekend weer wordt uitgepakt.

Bewoners Amsterdamse Poort blij dat renovatie ten einde komt - NH Nieuws

Al meer dan vijftig jaar woont Michael Rieu in de Amsterdamse Poort, samen met zijn vrouw. Ook tijdens de renovatie woonde het stel in het monument. "Dat was in het begin wel lastig", vertelt Marijke. "We hebben de ramen in de slaapkamer en badkamer maar afgeplakt want anders kijken de bouwvakkers zo naar binnen. Bovendien krijg ik een lamme arm van het hek om de Poort wat we steeds van het slot moeten halen."

'In de lucht om ons huis lopen'

Toch heeft de renovatie ook zo z'n voordelen volgens de kunstenaar. "We konden op de steigers om ons huis lopen waardoor we het op een andere manier konden bekijken. Een hele belevenis dat je rondom je woning in de lucht loopt. Dat is straks weg en ik had nooit verwacht dat me dat zoveel zou doen."

Over een week of drie zullen volgens Michael Rieu ook de steigers helemaal verwijderd zijn. "Dan hebben we ons huis weer terug", zegt hij.

Omstreeks 1985 stond de Amsterdamse Poort ook in de steigers - Foto: Noordhollands Archief

Michael Rieu had de afgelopen weken drie grote schilderijen aan de folie hangen. "We hebben het opknapproject benut om Haarlem ook iets moois te geven. Afgelopen weekend hebben we de doeken eraf gehaald en deze week maak ik er kleinere kunstwerken van om te verkopen."

De kunstenaar wil dat het een gift aan de stad blijft dus gaat de gehele opbrengst naar de Voedselbank en de Kindertelefoon. Komend weekend worden de schilderijen verkocht bij de Amsterdamse Poort.

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook