Ga naar Content

Fout van politie: 19-jarige automobilist dodelijk ongeval had wel een rijbewijs

In tegenstelling tot eerdere berichten van de politie blijkt een van de automobilisten die vannacht betrokken waren bij een dodelijk ongeval in Bloemendaal aan Zee, wél in het bezit te zijn van een rijbewijs. Bij het ongeval kwamen twee jonge vrouwen (19 en 23) om het leven. 

Foto:

De politie meldde vanmorgen dat een 19-jarige Haarlemse automobilist, geen rijbewijs zou hebben gehad. Dit werd tegen het einde van de middag gerectificeerd.

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de foute informatie naar buiten is gebracht door een 'probleem tijdens de overdracht tussen twee partijen'. "We hebben hier steken laten vallen en betreuren de situatie die nu is ontstaan", vertelt hij tegen NH Nieuws. "Wij balen hiervan." 

Social beschuldigingen

Op social media ontstonden vandaag al vroeg heftige discussies over de oorzaak en - heftigere- discussies over wie verantwoordelijk was voor het ongeval. Vanwege de eerdere berichtgeving werd in het bijzonder de 19-jarige bestuurder veel als hoofdverantwoordelijke aangewezen. De politiewoordvoerder kon nog niet aangeven of er al contact was geweest, of nog zou worden gezocht, met de 19-jarige Haarlemmer over de fout. 

Foto:

Tegen het verkeer in

Later op de middag werden meer details over het ongeval bekend. Zo bleken de vrouwen met hun bromscooter tegen het verkeer in te hebben gereden. De twee hadden op het fietspad langs de Zeeweg moeten rijden. "De dames reden op een plek waar ze niet hoorden", zei de woordvoerder vanmiddag tegen NH Nieuws en Haarlem105. De toedracht van het ongeluk is erg complex. De politie onderzoekt de precieze toedracht via een sporenonderzoek en getuigenverklaringen. 

Het ongeval

De aanrijding gebeurde rond kwart over twaalf 's avonds ter hoogte van de campings aan de Zeeweg. Deze provinciale weg heeft twee rijbanen naar het strand, dan een middenberm en dan twee rijbanen terug naar Overveen. Aan weerszijden zijn fietspaden.

De 19-jarige en 23-jarige vrouwen uit Haarlemmermeer raakten op de rijbaan richting Bloemendaal aan Zee, zoals de politie nu vermoedt, eerst lichtjes de auto van de 19-jarige Haarlemmer. 

Enorme schade

Daarna reed de scooter frontaal en hard in op een tweede auto. "De scooter en deze auto hadden enorme schade", aldus de politiewoordvoerder. De chauffeur van deze auto moest naar het ziekenhuis vanwege zijn verwondingen. De twee bestuurders hadden niet gedronken en hebben geen drugs gebruikt. Beide automobilisten zijn korte tijd aangehouden, maar na verhoor vanmiddag weer vrijgelaten.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]