Ga naar Content

Voedselbank opgetogen na coronacrisis: "Mensen zijn guller geworden"

Een jaar geleden had de Gooise voedselbank door de coronacrisis nog grote problemen: de aanvoer van voedsel stokte, maar het aantal mensen dat noodgedwongen aanspraak moest maken op een voedselpakket nam doe. Opkrabbelend uit de coronacrisis gaat het nu stukken beter: het magazijn stroomt weer vol met spullen.

Foto: Adobe Stock

De coronacrisis bezorgde de Gooise voedselbank een jaar geleden een enorme uitdaging. De normaal gesproken zo goedlopende aanvoer van voedsel stopte doordat supermarkten minder leverden en er geen voedselbankacties konden worden gehouden. En dat terwijl de vraag naar de voedselbankhulp groter werd. De Gooise gemeenten moesten flink bijspringen om de hulp van de voedselbank draaiende te houden.

Lees ook

Nu de samenleving langzaamaan ontwaakt uit de coronacrisis, draait de voedselbank weer op volle toeren. De aanvoer van voedsel loopt weer als een trein, doordat ook de eerste supermarktacties weer kunnen worden gehouden.

Afgelopen weekend stond er het hele weekend een kraam van de voedselbank in het Hilversumse winkelcentrum Kerkelanden. Supermarktklanten werd gevraagd om ook wat voor de voedselbank te kopen, van flessen wasmiddel tot pastasaus en koffiepads. "Heel veel mensen hebben daar gehoor aan gegeven", vertelt voedselbankcoördinator Henske Jakobs van uitgiftepunt Hilversum  van de Voedselbank Gooi en Omstreken. "Het was misschien wel de succesvolste actie die we ooit hebben gehad. We hebben echt zo veel opgehaald, de vrachtwagen zat helemaal vol. Daar zijn we echt blij mee, want we hebben bepaalde producten hard nodig om onze voorraad weer aan te vullen."

"Sommige mensen hebben nog steeds een bepaalde schaamte om naar de voedselbank te gaan, maar dat is echt niet nodig"

Voedselbankcoordinator Henske Jakobs

De voedselbank merkt dat de coronacrisis ook positieve effecten lijkt te hebben. "De coronatijd was toch ook een tijd van naar elkaar omkijken en elkaar helpen. Dat lijkt door te werken. We merken dat mensen guller zijn geworden en meer aan ons denken. De actie van afgelopen weekend was daar echt een goed voorbeeld van", vertelt Jakobs.

Voedselbankklanten

Wat nog wel beter kan, is het aantal voedselbankklanten. Door de hele regio hebben nu ongeveer 580 mensen hulp van de voedselbank nodig. Dat aantal is het afgelopen jaar toegenomen door de coronacrisis. "Het zou natuurlijk heel fijn zijn als er minder mensen onze diensten nodig hebben, want dat betekent dat het goed gaat. Daar blijven we dus op hopen."

Daar staat wel tegenover dat de voedselbank nog steeds merkt dat niet iedereen zich durft te melden als de hulp van de voedselbank hard nodig is. "Dat is gewoon hartstikke zonde, want we zijn er om de mensen te helpen. Sommige mensen hebben nog steeds een bepaalde schaamte om naar de voedselbank te gaan, maar dat is echt niet nodig. Het is geen schande als je het even wat minder hebt. Mensen die twijfelen, zou ik echt oproepen om zich gewoon te melden. Hulp van de voedselbank kan echt zo veel schelen."

Afgelopen weekend had de Gooise voedselbank een van de succesvolste winkelacties ooit. NH Gooi was erbij:

De Gooise voedselbank draait weer op volle toeren - NH Nieuws

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]