Ga naar Content

Gooise voedselbank ziet veel meer mensen door coronacrisis: stijging van 15 procent

'T GOOI - De Gooise voedselbank heeft het aantal mensen dat noodgedwongen aanspraak moet maken op haar voedselpakketten het afgelopen jaar flink zien stijgen als gevolg van de coronacrisis. Nu de coronamaatregelen en de lockdown maar voortduren, verwacht de voedselbank dat het aantal klanten komend jaar alleen maar verder toeneemt. 

Foto:

De Voedselbank Gooi en Omstreken zag het afgelopen jaar zeker 15 procent meer huishoudens een beroep doen op hulp. "Met de lockdown en de financiële gevolgen daarvan voor een grote groep in onze samenleving, wordt een verdere stijging van dit aantal verwacht", stelt de Gooise voedselbank. 

Voedselbanken verwachten landelijk dat het aantal mensen dat gebruik moet maken van de diensten het komend jaar met 50 procent gaat stijgen. De stijging verschilt per regio. Het is niet voor het eerst dat de Gooise voedselbank aan de bel trekt: aan het begin van de coronacrisis zag de voedselbank al snel dat meer mensen een aanvraag voor een voedselpakket deden

Problemen voor voedselbank

De coronacrisis heeft het afgelopen jaar ook flinke sporen nagelaten voor de voedselbank zelf. Vaste vrijwilligers konden niet meer komen helpen, omdat ze tot de risicogroep behoorden. Een ander groot probleem was de kleiner wordende aanvoer van levensmiddelen. Er werd veel minder voedsel gedoneerd, door mensen zelf maar ook bijvoorbeeld door supermarkten en de horeca.

Gooise gemeenten moesten flink de portemonnee trekken om de voedselbanken door de crisis te helpen. "Gelukkig hebben we het gered dankzij onze vrijwilligers, sponsoren, de gemeenten en de vele mensen die spontaan aanboden om te helpen. Daardoor waren we in staat om toch iedere week een gevuld voedselpakket uit te delen aan onze cliënten", aldus de Voedselbank Gooi en Omstreken.

Tekst gaat verder onder het artikel

Lees ook

Meer steun van de overheid

De voedselbanken vragen ook dit jaar weer om steun. Nederlandse voedselbanken hebben landelijk een beroep gedaan op de politiek om te helpen bij het opvangen van de gevolgen van de te verwachten groei van het aantal cliënten. Er wordt gesproken over een steunbedrag van vijf miljoen euro voor de aanschaf van voedsel als dat nodig blijkt te zijn. 

Ook de Gooise voedselbank merkt dat het aanleveren van voedsel nog altijd een probleem blijft. "Nu supermarkten steeds minder voedsel proberen te verspillen, neemt het aantal producten dat wij krijgen af. Zelf zullen wij op zoeken moeten naar meer vrijwilligers en extra geld voor de operationele kosten als het aantal cliënten blijft stijgen."

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]