Ga naar Content

Wegwerken uitgestelde zorg: hoe gaan de ziekenhuizen dat doen?

De uitgestelde zorg wordt mogelijk dit jaar nog ingehaald, zegt demissionair minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Ze heeft samen met zorgorganisaties een plan gemaakt om de achterstand zo snel mogelijk in te lopen. De Noord-Hollandse ziekenhuizen hebben alleen nog geen duidelijk plan, naast het verruimen van de werktijden. Vooral de beschikbaarheid van het personeel is een lastig punt.

Beeld ter illustratie - Foto: BSR Agency

De situatie op de corona-afdelingen in verschillende ziekenhuizen lijkt mondjesmaat te verbeteren. Zo sluit deze week het ziekenhuis Amstelland hun covid-afdeling en zullen patiënten geïsoleerd, in aparte kamers, worden behandeld. Ook in het Amsterdam UMC, het Dijklander Ziekenhuis en Zaans Medisch Centrum gaat het de goede kant op: in beiden is een covid-afdeling gesloten.

Vanwege het teruglopende aantal coronapatiënten, komt er in de ziekenhuizen meer ruimte voor uitgestelde zorg. Het gaat dan om de zogeheten planbare zorg, zoals gynaecologische operaties en plastische chirurgie. Dat is zorg die niet per se hoeft worden uitgevoerd binnen een periode van zes weken. De traumazorg en spoedeisende zorg vallen daar niet onder.

Landelijk gaat het om 140.000 operaties die vanwege de toestroom van coronapatiënten niet door konden gaan. Ziekenhuizen proberen deze nu weg te werken en gaan de zorg opschalen. 

Opschalingsplan

Van Ark heeft een plan gemaakt om dit zo snel mogelijk te doen. Ze wijst er daarin op dat de behandeling sneller kan gaan als patiënten ook in andere ziekenhuizen, in een andere plaats, worden geholpen. Ze hoopt die zorg dit jaar nog in te kunnen halen. 

De ziekenhuizen in onze regio kijken ook langzamerhand vooruit, maar van een duidelijk plan zoals Van Ark voorstelt, lijkt nog geen sprake. "Bovendien is dit ook erg afhankelijk van de situatie op de ic's en de beschikbaarheid van ons personeel", zegt de woordvoerder van het Tergooi ziekenhuis. 

"We gaan meteen aan de slag met mensen die wachten op een operatie"

Woordvoerder van het Amsterdam UMC

Start maken 

Ondanks dat, zorgt het gegeven dat kan worden opgeschaald voor enthousiasme. "We zijn blij dat er meer ruimte komt en gaan meteen aan de slag met mensen die wachten op een operatie", zegt de woordvoerder van het Amsterdam UMC.

Hetzelfde geldt voor het Dijklander Ziekenhuis. Daar gaat het OK-programma weer terug naar 'normaal', nu er geen inzet van het personeel meer nodig is op de ic. Dit betekent dat ze steeds meer reguliere zorg kunnen uitvoeren. "We kunnen voorzichtig een start maken met het uitvoeren van deze uitgestelde zorg. We hebben de patiënten die op de wachtlijst staan goed in beeld", zegt de woordvoerder.

Langer werken

Om dit voor elkaar te krijgen zoekt het Amsterdam UMC naar 'onconventionele oplossingen'. Een voorbeeld daarvan is het verruimen van de werktijden op de operatiekamers. "Normaal zijn de werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur en nu wordt dat langer. We zullen doordeweeks langer gaan werken." 

Ook in het ziekenhuis Amstelland, waar ze opschalen naar meer reguliere zorg, zal personeel extra gaan werken in de avonduren en zelfs tijdens de weekenden. In het Dijklander ziekenhuis gaan ze kijken hoe verzorgingshuizen, verpleegtehuizen en thuiszorg een rol kunnen spelen.

Ziekenhuismedewerker op weg naar de intensive care - Foto:

 

Druk personeel

Van Ark benadrukt dat de plannen om de uitgestelde zorg in te halen samenhangen met het verloop van het coronavirus. Mocht het aantal coronapatiënten aan het einde van het jaar weer toenemen, dan heeft dat invloed op de planning. Tegelijkertijd zegt de demissionair minister dat het belangrijk is om het zorgpersoneel voldoende tijd te geven om te herstellen van het zware afgelopen jaar.  

"Fysiek en mentaal herstel van zorgprofessionals en het opschalen van de planbare zorg moeten hand in hand gaan", schrijft Van Ark. In meerdere Noord-Hollandse ziekenhuizen wordt ook benadrukt dat het belangrijk is om te kijken naar de beschikbaarheid van het personeel. 

Om deze reden vindt Tergooi ziekenhuis het lastig om te spreken van een 'duidelijk plan'. Ook het Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis noemen de beschikbaarheid van het personeel als lastig punt. In het Amsterdam UMC wordt het een 'logistieke operatie' om te kijken hoe het wegwerken van de uitgestelde operaties volbracht kan worden. In het Dijklander ziekenhuis vinden ze dat 'het personeel ruimte nodig heeft om op adem te komen en te herstellen van een ongelooflijk zwaar jaar'.

Voorgestelde plan

Als het gaat om het voorgestelde plan van Van Ark, klinkt het Amsterdam UMC enthousiast, ondanks dat zij wel voorstander zijn van spreiding in de regio. "Het zou gek zijn als wij opeens een patiënt uit Heerlen gaan behandelen bijvoorbeeld."

En of dat nog dit jaar gaat lukken? "Het zou prachtig zijn, maar zeker weten doen we niet."

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.

Lees ook