Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Hulpactie voor gedupeerde 'plogger' Paul Waye na verwoestende brand

26 mei 2021, 15.49 uur · Door Paul Tromp

Al hardlopend en fietsend ruimt hij al jaren het afval op in de straten van Haarlem en omgeving, Paul Waye. Voorlopig zal hij dat alleen rennend moeten doen, omdat de schuur achter zijn huis is afgebrand. Daarbij zijn ook zijn geliefde roze racefiets en zelfgebouwde mountainbike in vlammen opgegaan. Een flinke domper voor de Haarlemse Engelsman en daarom zijn 'collega-ploggers' in de regio een hulpactie gestart.

'Plogging' betekent sporten en tegelijkertijd afval opruimen. Paul doet dat nu al bijna 10 jaar.  Dagelijks rent hij vele kilometers en gooit hij zakken vol met afval in de prullenbakken. Zijn avonturen deelt hij op social media. Zijn opvallende roze fietsen gebruikt hij om naar de startpunten te rijden of om fietsend afval op te ruimen. 

Brand in de schuur

En toen brak er op dinsdag 11 mei ineens brand uit in de schuur achter zijn huis in Haarlem. De oorzaak is mogelijk kortsluiting, maar dat wordt nog onderzocht. "Ik was thuis en ineens werd er geroepen dat de schuur in de fik stond. Er gaan dan zoveel emoties door je heen, dat wil je niet weten. Dit is nog maar een schuur, hoe moet je je wel niet voelen als je hele huis afbrandt?", aldus Paul.

Dertig jaar aan herinneringen van Paul en zijn gezin zijn in vlammen opgegaan. "Bijvoorbeeld een zakmes van mijn opa en dus ook drie fietsen. Twee van mij en één van mijn zoon."

Foto: Plogger Paul Waye - Paul Waye

Plogger Daan Strang, bekend van de afvalopruimacties op de Nederlandse stranden, startte samen met vrienden een actie om Paul 'uit de brand te helpen'. "Deze positivo mag gewoon niet down worden", vertelt hij. "Het is zo'n inspirerende vent en hij ruimt al zoveel jaren vrijwillig de troep van anderen op op straat." Ze willen zo'n tweeduizend euro ophalen om Paul aan een nieuwe fiets te helpen. Voor de afgebrande fietsen krijgt Paul namelijk slechts een schamele vergoeding van de verzekering.

Hartverwarmend

Paul vindt de actie van Daan en zijn 'mede-ploggers' hartverwarmend en voelt zich er ook wel een beetje verlegen onder. "Ik vind het zo cool dat ze dit voor mij willen doen. Ik beloof dat ik de namen van alle donateurs op de fiets zal zetten." Volgens Daan heeft Paul zelfs alweer een posieve draai aan de brand kunnen geven. "Hij vertelde dat hij nu van twee fietsen naar één fiets overstapt en dit een stuk duurzamer aanvoelt."

NH Nieuws ontmoette Paul tijdens zijn ploggingsrondje op Koningsdag in Zandvoort

Paul Waye, plogger op Koningsdag - NH Nieuws

Gestolen kluis gevonden

Paul vindt nog wel eens wat onderweg, naast alle kilo's plastic en papier. Zo trof hij deze week nog een kluis aan langs de weg. "Ik heb hem aan de politie overgedragen en hij bleek van een oude mevrouw uit Bloemendaal te zijn. Een paar inbrekers bleken zich voorgedaan te hebben als medewerkers van de thuiszorg en hebben de kluis gestolen. Gelukkig heeft ze nu weer wat belangrijke herinneringen terug. Ze was erg emotioneel en ik ben heel blij dat ik haar heb kunnen helpen."

Ook de vondst van de kluis legde Paul op video vast, zoals hieronder is te zien

Plogger Paul Waye vindt een gestolen kluis langs de weg - NH Nieuws

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]