Start van hoofdcontent

IJMUIDEN

nl

60 'ploggers' verzamelen 160 kilo afval op strand tussen IJmuiden en Zandvoort

17 mei 2021, 18.00 uur · Aangepast 18 mei 2021, 08.36 uur · Door Roos Ravensbergen

160 kilo afval: dat namen zestig zogeheten 'ploggers' mee van het stuk strand tussen IJmuiden en Zandvoort. Gisteren maakten zij het strand een stukje schoner, als onderdeel van de Beach Clean-Up Tour 2021. Professionele ploggers Daan Strang en Steef de Ruijter organiseerden de tocht. 

Erik Baalbergen

Ploggen klinkt misschien een beetje gek, en dat is ook precies wat Daan dacht toen hij de term voor het eerst tegenkwam. "Ik zag de term plogging en ik dacht 'wat een rare naam'. Maar die naam bleef zo hangen dat ik dacht 'dit kan best eens een trend worden'. Toen heb ik het uiteindelijk omarmd."

Wat ploggen is? Een combinatie van joggen en afval van de grond plukken. Het komt uit Zweden, waar een man tijdens zijn hardlooprondje afval opruimde. Gisteren deden 60 mensen dat dus langs een route van 10 kilometer langs de Noord-Hollandse kust. "Maar heel eerlijk: we hebben weinig mensen zien rennen", vertelt Daan. "Iedereen mag zelf bepalen of ze het joggend of wandelend doen, het belangrijkste is het afval." En afgelopen weekend namen de vrijwilligers dus flink wat mee: 160 kilo. Verdeeld over 60 oprapers is dat ruim 2,5 kilo per persoon. "Na tien kilometer voelt dat als 12 kilo", grapt Steef.

De twee vonden elkaar in de liefde voor het wandelen (en opruimen): Steef is namelijk de enige vrouw in Nederland die de gehele Nederlandse kust is afgelopen, Daan de enige man. Hij deed het in 23 dagen, Steef was hem met 22 dagen net voor.

Tekst loopt door onder de foto.

Ploggers Daan Strang en Steef de Ruijter - Erik Baalbergen

Joggend afvalruimen

Rennend afval oppakken kan je ook flink belemmeren in je tempo, dus laten Steef en Daan als warming-up allerlei bewegingen zien die dat makkelijker moeten maken. "Tijdens die warming-up waren al veel deelnemers enorm enthousiast", zegt Steef. "Veel mensen deden het voor het eerst, maar ze zijn inmiddels een beetje verslaafd. Dat het op het strand is maakt het wel zwaar, maar we doen altijd een goede warming-up."

En voor ervaren ploggers is rennend bukken een makkie geworden, vindt Daan. "Als je echt actief plogt zie je een aantal meter voor je al afval liggen, en dan bereid je je voor op het bukken. Je krijgt er een soort handigheid in en neemt het mee in je loop." Voor hem is het dan ook meer een verdieping van zijn workout, zeker op het strand. 

Plog-challenge

Het stel heeft nu ook een plog-challenge opgezet. Wie op de meest creatieve manier plogt en daar een leuke foto of video van inzendt, wint een prijs. "Respect, roem, eigenwaarde, plezier, connectie, een leeg hoofd en goede karma", somt Daan de mogelijke prijzen op. Maar geen zorgen, er is ook een materiële prijs: een plasticvrij sportshirt van Iron Roots of een PlogSack (stevige tas om het afval in te doen). Ploggen kan namelijk op ontelbaar verschillende manieren: Met de hond, op de SUP, rennend, wandelend, fietsend. “Dat het nu op het strand is, is helemaal bijzonder. Je kan het namelijk ook gewoon in de stad doen”, zegt Daan.

Ze verzamelen dus heel wat afval, en wat daarmee gebeurt is steeds anders. "Soms gaat het inderdaad een grote container in, maar we hebben ook samengewerkt met juttersgeluk. Zij maken zelf producten van plastic uit de zee, zoals zeepbakjes", vertelt Daan.

De volgende beach cleanups staan gepland op 29 en 30 mei, maar wel buiten onze provincie. Op 29 mei lopen de ploggers van Ouddorp naar Kwade Hoek, op 30 mei van Breskens in Zeeland naar de Belgische grens, bij Cadzand. De aanmeldingen daarvoor staan nog open.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]