Ga naar Content

Toch onderzoek naar plek demonstranten bij abortuskliniek

Zo tevreden als de gemeente is over de proef met een demonstratievak op 25 meter afstand van de abortuskliniek, zo rooskleurig denkt de gemeenteraad daar niet over. Die wil een extern juridisch onderzoek naar de mogelijkheden om de pro-life demonstranten verder weg van de Bea & Bloemenhovekliniek te plaatsen. Met de centrale vraag of de leden van Donum Domini wel echt demonstranten zijn, of dat ze ongevraagd hulp aanbieden. 

Abortuskliniek Beahuis & Bloemenhove - Foto: NH Nieuws

Na veel discussie heeft de gemeente een demonstratievak op 25 meter afstand aangewezen. De betogers kunnen op die afstand niet meer intimiderend de cliënten van de abortuskliniek volgen om ze over te halen de ingreep niet te doen. Uit een evaluatie van de handhavers en mystery guests blijkt dat ze in het begin van dit jaar zich er niet altijd aan hielden, maar de laatste demonstratiedagen wel.

"Klagen doen de vrouwen niet. Het is al een lastige keuze en ze willen het zo snel mogelijk achter zich laten"

Rob Benschop, directeur abortuskliniek
Directeur Rob Benschop van de Bea & Bloemenhovekliniek liet gisteravond tijdens de commissievergadering van de Haarlemse gemeenteraad weten dat de huidige situatie nu wel werkbaarder is dan voorheen. "De cliënten komen niet meer volstrekt ontdaan binnen", vertelt hij. "Maar door het gebruik van borden met foetussen door de demonstranten, zijn ze nog wel overstuur." En klagen of aangifte doen de vrouwen volgens hem toch niet. "Het is al een lastige keuze en ze willen het zo snel mogelijk achter zich laten."

Benschop stelt ook ter discussie of de pro-lifebetogers van Donum Domini wel echt demonstranten zijn.  Zelf profileert de organisatie zich als hulpverlener die vrouwen wil helpen de baby gezond op de wereld te zetten. Maar ze vragen drie dagen per maand bij de gemeente een demonstratie aan. En daar wringt volgens burgemeester Jos Wienen de schoen. "Want als zij het een demonstratie noemen, dan kan ik dat niet zelf anders bepalen."

Bovendien brengt het een ander probleem met zich mee, zegt Wienen. "Als het  hulpverlening is, dan hoeven ze geen vergunning aan te vragen en kan ik geen beperkende maatregelen opleggen."

Om dit nader uit te zoeken, en of er toch mogelijkheden zijn om de betogers verder weg te laten demonstreren, moet een extern bureau ingeschakeld worden vindt de gemeenteraad. Wienen wil dit samen met andere gemeentes doen die ook met deze kwestie worstelen. Directeur Benschop van de abortuskliniek laat onomwonden weten dat een demonstratie volgens hem beter op zijn plek is waar beslissingen over een kwestie worden genomen, zoals op voor het stadhuis of op het Binnenhof in Den Haag. 

Luister hier terug naar het interview op Haarlem105 met Sterre Marrée van het Collectief Vrije Keuze, die zelf onderzocht of het demonstratievak op 25 meter afstand voldoet. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]