Ga naar Content

Nieuwe pont loopt als een zonnetje: "Je hebt niet eens door dat je vaart"

De nieuwe, elektrische pont van GVB vaart als een zonnetje. Dat blijkt uit de testen die worden gehouden op het Noordzeekanaal tussen Velsen-Zuid en Velsen-Noord. Daar vaart het pronkjuweel van de Amsterdamse vervoerder 24 uur onafgebroken om eventuele kinderziektes op tijd te ontdekken. Een geruststellende gedachte is dat die tot op heden niet zijn aangetroffen.

Wat vooral opvalt tijdens een proefvaart met de elektrische boot is de stilte. De oude dieselponten produceren een monotoon geronk. Dit milieuvriendelijke exemplaar glijdt over het water; als een zeilboot zonder zeilen.

Het is even wennen voor het personeel. "De oude boten rammelen terwijl je bij deze niet eens doorhebt dat je vaart. Dat betekent ook dat je de snelheid wat lastiger kunt inschatten en dat is echt wel even wennen voor ons", zegt schipper Niels Riezebos, die in een simulator is voorbereid. "Je bent gewend een motor te horen en aan de hand van het aantal toeren kun je inschatten hoe hard je ongeveer gaat. Dat heb je bij deze niet. Het is alleen maar metertjes kijken."

Laatste kwartaal

Projectleider Casper van der Werf is opgetogen over de resultaten van de proefovertochten. "Het gaat allemaal heel goed en als er toch iets misgaat, hebben we de gelegenheid het probleem op te lossen voordat de boot echt mensen gaat vervoeren." Het plan is dat dat in het laatste kwartaal van dit jaar gaat gebeuren op de oversteek tussen Velsen-Noord en Velsen-Zuid.   

Lees ook

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]