Ga naar Content

Westfries Museum komt met online expositie over Banda-eilanden

Op 8 mei, de dag dat Jan Pieterszoon Coen opdracht gaf tot een massa-executie op de Banda-eilanden, lanceert het Westfries Museum een online expositie. 'Pala' genaamd,  het Indonesische woord voor nootmuskaat, waar het in die VOC-expeditie om draaide. In vlogs, podcast en longreads wordt de geschiedenis vanuit allerlei perspectieven - Moluks en Nederlands- belicht. 

Foto: NH Nieuws / Westfries Museum

"Het verbaast me telkens weer hoe rijk de geschiedenis is, op hoeveel verschillende manieren je naar één en dezelfde gebeurtenis kunt kijken. Zeker waar het onze koloniale geschiedenis betreft, is onze blik lange tijd nogal eenzijdig geweest," stelt Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum. 

In de online expositie komt de rijke geschiedenis en cultuur van de Banda-eilanden aan bod, aangevuld met nieuwe en kritische perspectieven en geeft podium aan het Bandanese verhaal en de Molukse gemeenschap in Nederland. Van interviews aan de Hortus in Leiden over de muskaatboom, een animatie van de Bandanese legende over het ontstaan van de eilanden, tot een fotoserie over het koloniale erfgoed dat herinnert aan de Nederlandse aanwezigheid op de eilanden. 

Molukse perspectief

Volgens museumdirecteur Ad Geerdink, is tot nu toe het verhaal vanuit het Molukse perspectief onderbelicht geweest. "We vinden het als museum over de ‘gouden’ zeventiende eeuw belangrijk het verhaal van de gebeurtenissen in 1621 te vertellen op een manier die past bij deze tijd. Dat houdt voor mij in dat het een verhaal moet zijn vanuit het perspectief van de Bandanezen zelf, met ruimte voor de echo van de gebeurtenissen binnen de Molukse gemeenschap in Nederland."

Er is dan ook voor het museum een belangrijke maatschappelijke rol weggelegd in de informatievoorziening rondom de discussie van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, legt Geerink in de video hieronder uit:

Directeur Westfires Museum Ad Geerdink over 'Pala' - NH Nieuws

In het najaar heeft het museum de redactieraad opgetuigd. Een redactie van deskundigen, academici en de Molukse gemeenschap. Geerdink: "Dankzij hun inbreng en bijdragen kan Pala met recht een breed gedragen en actuele weergave van de kennis over de Banda-eilanden genoemd worden, met nadrukkelijk ruimte voor de Bandaneze en Molukse stem."

Wereldgeschiedenis

Historicus Wim Manuhutu stelt vanuit de redactieraad dat er met de expo een belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis wordt blootgelegd, met name over het slavernijverleden. "Het is een van de grootste slachtingen geweest van de VOC in Azië die gezorgd heeft voor de Bandaneze diaspora, maar Banda is ook de eerste samenleving die wordt heropgebouwd als plantage-samenleving met tot slaaf gemaakte arbeiders", stelt Manuhutu. 

"Men denkt bij slavernij aan Amerika en het Caribische gebied, maar op de Banda-eilanden bestond dit al. Het verhaal reikt daarom verder dan de geschiedenis van Banda, de Indonesische archipel of Hoorn."

De online expositie wordt op 8 mei gelanceerd en is gratis te bezoeken via de website.

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook