Start van hoofdcontent

West-Friesland

NL
V

Gemengde reacties op aftrap stadsgesprekken

16 april 2021, 19.32 uur · Aangepast 16 april 2021, 20.26 uur · Door Maarten Edelenbosch & Chantal Bos

Waar de één blij is dat de stadsgesprekken maandag van start gaan, is de ander verbaasd over de gekozen vorm. Na het weekend wordt er eerst gestart met gesprekken op straat. "Ik denk dat het heel goed is om eerst mensen te bevragen hoe ze tegen het onderwerp aankijken", zegt Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum.

Geerdink is blij dat de gesprekken, die door de coronaomstandigheden op zich lieten wachten, nu gevoerd gaan worden. Ad Geerdink ziet vooral een informatieve rol voor het museum, zo legt hij uit: 

Directeur Ad Geerdink van Westfries Museum is blij met start stadsgesprekken - NH Nieuws

Antropoloog en Westfries Michiel Baas hield eerder een petitie tegen het standbeeld van J.P. Coen, organiseerde gesprekken met betrokken partijen en schreef daarover een adviesstuk aan de gemeente. Het doel daarvan is de geschiedenis niet uit te wissen, maar beter te duiden. Baas: "Dit is een klap in het gezicht voor alle partijen die er aandacht voor hebben gevraagd. De gesprekken zijn voortgekomen uit het grote protest. Vreemd dat het nu niet direct over Coen gaat. Het verbaast me dat het zo gedaan wordt, ik krijg er een beetje kippenvel van."

Quote

Ik vind het laf dat de discussie wordt vermeden

Romy Rondeltap, stichting Building the Baileo

Romy Rondeltap van stichting Building the Baileo, die vorig jaar een protest organiseerde is teleurgesteld over het plan voor de stadsgesprekken. "Het gaat volledig voorbij aan de aanleiding, namelijk de discussie over het beeld van J.P. Coen. En dat is nu een minimaal onderdeel van de gesprekken. We hebben heel veel gesproken met raadsleden, een protest georganiseerd. We zijn bedreigd, onze adressen zijn gepbuliceerd. Het kostte heel veel energie en dan vind ik het ook een beetje laf dat deze discussie wordt vermeden. Ik denk dat ze bang zijn om de confrontatie aan te gaan."

Referendum beter idee

Rik Meester nam het initiatief tot een referendum over de toekomst van het beeld van J.P. Coen. Ook hij is kritisch over de invulling. "De gesprekken en discussies zijn bijzonder waardevol maar ontberen een gericht doel en ondermijnen daarmee de motivatie om eraan mee te doen." Volgens hem is een referendum over het beeld na afloop van de gesprekken het juist slotakkoord. "Met drie keuzemogelijkheden (laten staan, een creatieve aanpassing of
verplaatsen) in een referendum krijgt een ieder de kans om na de stadsgesprekken zijn of haar conclusies rond inclusie om te zetten in een keuze over een concrete Hoornse kwestie.
Zo kunnen we ervaren hoe een 'oneindige discussie' toch met elkaar kan worden opgelost. Hoorn moet immers ook niet bang zijn om verantwoord concrete keuzes met elkaar te
maken."

Quote

"Tegenwoordig lijkt alles wel discriminatie of racisme. Zijn we daarin niet te ver doorgeslagen?"

Menno Jas, fractievoorzitter DRP

'Welles-nietes'

Onder de politieke partijen die zich eerder gezamenlijk achter het voeren van 'een breed stadsgeprek' aansloten, zijn eveneens de meningen verdeeld. "Ik was al nooit zo'n voorstander van stadsgesprekken. Het wordt vooral welles-nietes", redeneert fractievoorzitter Menno Jas van DRP. "Ik vind het lastig om te zeggen of de gesprekken zin hebben. Want als mensen zich oprecht gediscrimineerd voelen, moet je er wel wat aan doen. Maar tegenwoordig lijkt alles wel discriminatie of racisme. Zijn we daarin niet te ver doorgeslagen?"

Fractievoorzitter Roy Drommel van Groenlinks is blij met de start van de geprekken: "Ik vind het heel positief dat er nu door de gemeente georganiseerde gesprekken komen. Ze zeggen dat het ook niet in één keer klaar is." Drommel is van mening dat het standbeeld van J.P. Coen beter tot zijn recht komt in het Westfries Museum. "Maar als dit het enige was wat met racisme in de stad te maken heeft, hadden we het gisteren al opgelost. Ik denk dat het net als bij de zwarte pieten-discussie tijd nodig heeft. Al begrijp ik ook dat mensen teleurgesteld zijn dat het zo lang moet duren, terwijl je er wel nu last van hebt."

NH Nieuws / Chantal Bos

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]