Ga naar Content

Directeur Westfries Museum optimistisch ondanks tekort van paar ton

HOORN - Het zijn moeilijke tijden voor de cultuursector. Evenementen worden afgelast, podia blijven dicht, en musea mogen maar een bepaald aantal bezoekers toelaten. Toch zit directeur Ad Geerdink van het Westfries Museum in Hoorn niet bij de pakken neer. 

Foto: Tijmen Koelemeijer

Door het coronavirus moest het museum in Hoorn drie maanden gesloten blijven. Na de heropening mag het Westfries Museum nog maar zestig procent van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar ontvangen. De directeur is in ieder geval blij dat het museum nog altijd populair blijkt te zijn.

"We zijn gelukkig nog iedere dag uitverkocht", laat de directeur weten. "Dat betekent dat wat we iedere dag kunnen verdienen, we ook doen". Het museum probeert aan te pakken wat mogelijk is en kijkt ondanks de zorgelijke financiële situatie naar mogelijkheden om meer klanten naar het museum te trekken.

Tekort van paar ton

De directeur leeft mee met de getroffenen in de cultuursector en zegt tegen WEEFF dat hij ook erg meeleeft met de directeur van schouwburg Het Park in Hoorn. Daar werden shows gecanceld en mogen ook nu maar een beperkt aantal mensen naar binnen.

"Wij kunnen als musea nog werken met bepaalde tijdvakken", zegt hij. "Dat is niet mogelijk voor Het Park. Maar desondanks schrijven wij dit jaar ook rode cijfers en stevenen wij af op een tekort van twee ton. Daarom hebben we aangeklopt bij drie partijen voor extra financiering."

Die drie partijen zijn de gemeente Hoorn, provincie Noord-Holland en het Mondriaanfonds. Omdat het museum onderdeel is van de gemeente kunnen zij geen aanspraak maken op regelingen als de NOW en TOZO. Geerdink hoopt dat het museum voor 1 oktober antwoord heeft gekregen op de aanvraag voor steun.

"Natuurlijk hebben wij aan de noodklok gehangen bij de gemeente, we hebben geen grote reserve om de klap op te vangen"

museumdirecteur Ad geerdink

De directeur van het Hoornse museum geeft aan dat hij verwacht dat het museum niet om zal vallen. Dat zou betekenen dat veel mensen die in dienst bij het museum zijn op straat komen te staan. Geerdink is daarom niet van plan om bij de pakken neer te zitten.

"Wij blijven vernieuwen om aan klantenbinding te doen", vertelt hij. "Dit gaan we doen met nieuwe tentoonstellingen en andere activiteiten in en rondom het museum. Al zijn er nu ook een aantal dingen die niet door kunnen gaan door het coronavirus."

VR-tentoonstelling

Zo kon WEEFF gisteren al vertellen dat er dit jaar geen lichtshow wordt gehouden op de gevel van het Westfries Museum. Vorig jaar trok de voorstelling meer dan 15.000 bezoekers.

Ook kan het museum momenteel geen groepsarrangementen aanbieden, en de high teas kunnen geen doorgang vinden. Maar de belangrijkste inkomstenbron van het museum dat niet door kan gaan is de virtual reality-tentoonstelling Batavia 1627, waar je als bezoeker mee wordt genomen naar het Batavia van begin zeventiende eeuw, nu Jakarta geheten.

"We hopen het op termijn weer op te kunnen starten, maar met de huidige maatregelen is dit niet mogelijk. Zo moet er een begeleider binnen de anderhalvemeter staan om uitleg te geven over de speciale brillen, en worden die brillen door meerdere mensen gedragen. Dat betekent dat je ze heel goed moet ontsmetten. We begrijpen dat veel mensen dat op dit moment niet wenselijk vinden."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook