Start van hoofdcontent

Haarlem

nl

Skaeve Huse voor overlastveroorzakers in Haarlem-Noord, buurt blijft zich verzetten

23 april 2021, 20.29 uur · Door Geja Sikma

Notoire overlastveroorzakers uit de stad zullen over een paar jaar een eigen dak boven hun hoofd kunnen vinden in zes kleine containerwoningen die in Haarlem-Noord, aan de rand van de stad, worden geplaatst. Het woonproject 'Skaeve Huse' moet in 2025 gerealiseerd worden.  Hoewel buurtbewoners en de wijkraad in Haarlem-Noord er al rekening mee hielden voor een voldongen feit te staan, zijn ze toch onthutst over het besluit dat de gemeenteraad gisteravond nam. 

Foto: Locatie Skaeve Huse - NH Nieuws / Geja Sikma

Het protest met een petitie ondertekend door ruim 7.000 Haarlemmers mocht niet baten voor de demonstranten van de locatie Vergierdeweg. De gemeenteraad kon nog niet tot een keuze komen voor een andere verslaafdenopvang in Haarlem-Oost, maar over de Skaeve Huse was de meerderheid van de politieke partijen het eens. 

De wijkraad Vondelkwartier had samen met wijkraden uit Haarlem-Oost een alternatief plan bedacht, waarbij beide soorten opvangcentra een plek zouden kunnen vinden in het recreatiegebied Schoteroog. Maar ondanks eerdere steun van één van de grootste partijen, D66 Haarlem, belandde dat plan in de prullenbak. 

De wijkraden bezinnen zich nu op een eigen onafhankelijk onderzoek naar de mogelijkheden op het schiereiland tussen het Spaarne en het meer De Mooie Nel. Want de buurtbewoners laten aan NH Nieuws weten het hier niet bij te laten zitten. 

Tekst gaat door na video 

Buurt blijft protesteren tegen Skaeve Huse - NH Nieuws / Geja Sikma

Er wordt volgens wijkraadvoorzitter Thea de Roos-Van Rooden met twee maten gemeten, omdat argumenten om het recreatiegebied Schoteroog af te wijzen ook zouden gelden bij de locatie Vergierdeweg. "Als wordt gezegd dat daar een scoutingvereniging op korte afstand ligt, dan zeg ik: hier liggen sportverenigingen op korte afstand." En ook het argument dat bestemmingswijziging in Schoteroog lastig is omdat het om natuurgebied gaat, is ook van toepassing op het weiland aan de Vergierdeweg. 

Rust

"De Provincie heeft dit gebied (de Hekslootpolder, red.) onlangs nog als bijzonder waardevol natuurgebied aangewezen, dus het is hier ook niet zo gemakkelijk", stelt De Roos-Van Rooden. Daarbij zijn veel buurtbewoners bang dat door de Skaeve Huse de rust aangetast wordt, die juist in deze noordelijke uithoek van Haarlem zo belangrijk is. Begraafplaats Sint Jacob, begraafplaats Akendam en het crematorium liggen naast de beoogde locatie. 

En minstens zo belangrijk is de nabijheid van het sinds twee jaar gevestigde rouwcentrum Sterrenheuvel. Eigenaresse Anita van Bokhorst laat weten zich niet neer te leggen bij de beslissing van de gemeente Haarlem. En mochten bezwaren tijdens de komende procedures van bestemmingsplanwijziging niet helpen, 'dan zal ik elk dingetje van overlast bij ze neerleggen'.

Afscheid is eenmalig

Buurvrouw Joyce Vink van de beoogde locatie aan de Vergierdeweg vertrouwt er niet op dat die overlast van de toekomstige bewoners van Skaeve Huse beperkt zal blijven. "Die mensen kunnen niet normaal in een buurt wonen, omdat ze overlast geven. Dus die mensen moeten ergens een plek krijgen, waar ze gewoon overlast kunnen creëren, zonder dat mensen er last van hebben", vindt Joyce. "Als u afscheid staat te nemen van uw dierbaren daar en zij draaien harde muziek, ik bedoel een afscheid is eenmalig, dat kan je niet meer overdoen."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]