Ga naar Content

Ruim 7.000 handtekeningen tegen locaties verslaafdenopvang: "Wij zijn geen proeftuin"

Ruim 70 omwonenden van de voorkeurslocaties voor verslaafdenopvangcentra in Haarlem hoopten vanavond de politiek terug te kunnen fluiten. Ze overhandigden burgemeester Jos Wienen een petitie met ruim 7.000 handtekeningen. Vanavond probeert de gemeenteraad tot een keuze te komen.

Foto: NH Nieuws / Jelle Dijkstra

De twee voorkeurslocaties van het college van burgemeester en wethouders liggen in de gemeenteraad zwaar onder vuur. Na een zoektocht langs maar liefst 60 plekken in de stad, bleven twee oude vervallen boerderijen aan de Vergierdeweg in Haarlem-Noord en aan de Nieuweweg in Haarlem-Noord over.

De omwonenden van deze locaties, maar ook van twee 'reservelocaties', vinden dat in deze hele zoektocht niet goed naar hen is geluisterd. Zo is bijvoorbeeld één van de twee boerderijen bijna drie jaar geleden al aangekocht door de gemeente, omdat het Leger des Heils had aangegeven dat het een goede plek zou zijn voor een Domus+, waar zwaar verslaafden een beschermde woonplek zouden kunnen vinden. 

Dat juist nu deze locatie weer als voorkeur uit de bus komt, vinden de omwonenden doorgestoken kaart. Dat ook een door hun aangedragen alternatief in het afgelegen recreatiegebied Schoteroog resoluut werd afgewezen, bevestigde dat beeld voor de omwonenden. 

Tekst gaat door na video

Demonstratie verslaafdenopvanglocaties in Haarlem - NH Nieuws / Jelle Dijkstra

De politiek bleef ook tijdens de raadsvergadering vanavond verdeeld. Er werden maar liefst 24 moties en amendementen besproken. Maar nadat de coalitiepartijen aandrongen op toch nader onderzoek naar één van de 'reservelocaties', ging de meerderheid akkoord met een gewijzigd voorstel. 

Een wooncomplex voor 24 verslaafden zou wellicht ook op een terrein naast de fly-over bij station Haarlem-Spaarnwoud aan de Robert Nurksweg gebouwd kunnen worden. De raad vraagt in een aangenomen amendement dat ook voor deze locatie een veiligheidsplan voor Domus+ wordt opgesteld, voordat ze tot een definitieve keuze komen. Dat betekent dat eind juni pas definitief een locatie wordt aangewezen voor deze vorm van verslaafdenopvang. 

Alternatief in de prullenmand

Het plan van de wijkraden in Haarlem-Oost en Noord is definitief in de prullenmand beland. Waar D66-raadslid Misja de Groot eerder deze maand nog de alternatieve locatie in recreatiegebied Schoteroog leek te omarmen, is de partij nu overtuigd door de argumentatie van wethouder Floor Roduner dat hier teveel facetten zijn die een verslaafdenopvanglocatie 'minder kansrijk' zouden maken. De Groot concludeert nu ook dat Schoteroog (bekend onder Haarlemmers als de Teletubbieheuvels, red.) "één grote berg afval is", zei hij gisteravond. "En een woonbestemming op zo'n afvalberg is in Nederland nog niet eerder gerealiseerd."

D66 is wel, samen met coalitiegenoot CDA, nu voorstander van een Domus+ op de locatie aan de Robert Nurksweg. Hierin is dus de coalitie verdeeld; PvdA en GroenLinks blijven voorstander van een opvang aan de Nieuweweg bij de aangekochte boerderij. Het onderzoek naar looproutes, al bestaande overlast, veiligheidskwesties en ontsluiting zou hier duidelijkheid in moeten geven. 

Skaeve Huse 

Het project Skaeve Huse met zes containerwoningen op een weiland aan de Vergierdeweg in Haarlem-Noord kreeg vanavond wel het groene licht. Met de voorwaarde dat hier en ook op de nog nader te bepalen locatie voor de Domus+ de gemeente actief de buurt moet betrekken bij activiteiten voor de toekomstige bewoners.

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]