Ga naar Content

Scholieren helpen tijdens nationale zaaidag voor behoud van de bij: "Hebben ze nodig"

HAARLEM - Door verstedelijking en veel maaien, heeft de bij het ontzettend moeilijk. En dat terwijl het geel-zwarte vliegertje een onmisbare functie heeft in ons ecosysteem. Imker Pim Lemmers besloot actie te ondernemen en begon daarom een nationale zaaidag. Zo hoopt hij dat de bij het weer wat makkelijk krijgt. Hij kreeg hulp van leerlingen. 

Zomer, Pieter en Mohamad - Foto: Michael van der Putten

Waar ze het probleem van de bijen ook inzien is op het Atheneum College Hageveld in Heemstede. Het gebouw, dat bij aankomst ergens aan Zweinstein doet denken, is omringd door groen en in de tuinen staat een bijenkast waar tientallen honingbijen in en uit vliegen.

Op een graszode verderop staan de eerstejaars te popelen om te gaan zaaien. Een van hen is Zomer: "Bijen worden wel eens gezien als enge dieren omdat ze steken. Maar eigenlijk doen ze heel veel voor onze natuur en zorgen ze dat er veel kan groeien. Natuurlijk kan je een prik krijgen, maar ik denk toch dat we daarmee moeten dealen. We hebben ze echt wel nodig."

Tekst gaat verder na de video 

Leerlingen helpen met het inzaaien van brakke grond voor de bij - NH Nieuws

Acht jaar geleden vroeg Lemmers zich op Twitter af hoe Nederland eruit zou zien als we alle braakliggende gronden zouden inzaaien. "Dat bericht trok toen zo’n 1.300 reacties. Ik had nooit gedacht dat die eerste zaaidag, die naar aanleiding van dat bericht werd georganiseerd, zou uitgroeien tot een heus zaaifestival anno 2021."

Het gaat namelijk al jaren slecht met de bijen, zowel met de honingbij als wilde bij – en de vlinders. "Op deze manier hopen we iets terug te kunnen doen."

"Ik vind het leuk om met groen om te gaan"

Mohamad

Inmiddels staat Lemmer er niet meer alleen voor. Jan Kroezen van de stichting Bijenvrienden helpt ook mee met de organisatie van de nationale zaaidag, evenals de Bijenstichting. In Haarlem doen er elf scholen mee en de leerlingen op het Hageveld zien het nut van deze dag wel in.

Mohamad: "Ik deed net water over de ingezaaide grond om ervoor de zorgen dat de planten straks lekker hoog groeien. Ik vind deze dag echt leuk en heel plezierig. Ik vind het sowieso leuk om met groen om te gaan, ik doe dat graag met mijn vrienden."

Internationale allure 

Het mogelijk gebruik van bestrijdingsmiddelen, de verstedelijking en het vele maaien zijn factoren waardoor de bij het moeilijk heeft in Nederland. Lemmers: "We hopen een stukje bewustwording bij mensen te creëren om meer te zaaien. Ik zeg wel eens: steen eruit, bloem erin. En in Amsterdam gaat het al de goede kant op. Daar hebben ze het maaibeheer aangepast en is er al een stijging van 25 procent meer bijen te zien. Dat is geweldig natuurlijk."

Pim denkt met deze actie zelfs over de landsgrenzen: "Ik krijg allerlei vragen uit Duitsland en Frankrijk. Dus de eerste contacten zijn al gelegd. Er bestaat al een World Bee Day en hoe geweldig zou een internationale zaaidag zijn. Ja, dat zou een van mijn allermooiste dromen zijn."

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]