Ga naar Content

Facebook-groep Nieuws uit Haarlem en omgeving bereikt 10.000 leden

De Facebook-groep Nieuws uit Haarlem en omgeving heeft een mijlpaal bereikt: Sinds dit weekend telt de online gemeenschap 10.000 leden. Mooi nieuws, vindt initiatiefnemer Stef Snakkers van de redactie Socials van NH Nieuws. Maar dit is wat hem betreft ook slechts een eerste stap naar verdere groei. "De Facebook-groep is nooit af. Het is een online marktplein. Hoe meer leden, hoe beter."

Omslagfoto voor de Facebookgroep 'Nieuws uit Haarlem e.o.' - Foto: Adobe Stock / NH Nieuws

In september 2019 zette NH Nieuws de groep als experiment op. Niet om uitsluitend een distributielokaal te zijn voor video's en artikelen van NH Nieuws. Nee, het moest een 'community' worden waar lokale media hun verhalen onder de aandacht kunnen brengen en bewoners en burgerjournalisten hun tips en nieuws kunnen delen. Snakkers: "We merkten al snel dat er veel interesse voor de groep was. Dat is heel cool."

In de anderhalf jaar dat de groep bestaat, zijn er de nodige noemenswaardige acties geweest. Zo konden de leden als een van de eersten in allerlei video's meeleven met het baasje van Mr. Bigg, van wie zijn geliefde huisdier werd afgepakt. Deelnemers gaven elkaar ook tips over hoe en wanneer zij als eerste het coronavaccin toegediend konden krijgen.

Zij gingen bijvoorbeeld ook uitgebreid met elkaar in discussie naar aanleiding van de coronapandemie of een artikel over levensloopbestendig wonen. En leden zaten op de eerste rang tijdens het begin van de coronatijd toen zangers live video's postten in de groep van hun optredens voor verzorgingstehuizen.

Organisch

Een 'teken van het succes' noemt Snakkers het dat er nu leden van de groep zijn die zogeheten moderators zijn en het groepsproces in de gaten houden. Zij houden de reacties bij die worden geplaatst onder berichten en monitoren bijdragen die worden geplaatst. "Doordat de groep maar groeide en groeide, merkten wij dat het veel werk werd om de reacties bij te houden. Ik vind het mooi dat er leden zijn die zelf graag willen meewerken om te moderaten, voor als bijvoorbeeld discussies uit de hand lopen. Wij als publieke omroep faciliteren deze groep voor en door Haarlemmers. Het mooiste zou zijn als de leden de groep uiteindelijk zelf organisch gaan beheren."

Studie

Snakkers zette na deze groep meerdere Facebook-groepen op namens NH Nieuws. Hij vindt de ontwikkeling van deze platformen zo interessant dat hij een studie is gaan doen: Community Development aan de Hogeschool Utrecht. "Met als insteek: hoe kunnen we een zo goed mogelijk platform neerzetten? Ik hoop dat we zo veel mogelijk mensen bij de groep kunnen betrekken en participatie zo veel mogelijk als waarden kunnen uitdragen."

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]