Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Naam burgemeester vroegtijdig gelekt naar Noordhollands Dagblad: "Schandalig"

16 april 2021, 06.15 uur · Aangepast 16 april 2021, 09.32 uur · Door Anne Klijnstra & Maaike Polder

De naam van de nieuwe burgemeester van Alkmaar is vroegtijdig gelekt: gisteravond om 23.32 uur meldde het Noordhollands Dagblad de naam van Anja Schouten al. Dit terwijl de openbare vergadering, waarin haar naam bekend zou worden gemaakt, nog moest beginnen. Het is niet duidelijk wie dit heeft doorgespeeld, maar het lekken van zulke informatie is strafbaar. "Onvoorstelbaar dat raadsleden menen uit de vertrouwelijkheid te moeten klappen."

Stadhuis Langestraat Alkmaar - Alkmaar Centraal

Dat zegt fractievoorzitter van de VVD, John van der Rhee tegen NH Nieuws. Hij was een van de aanwezige raadsleden gisteravond, tijdens de vier uur durende besloten en vertrouwelijke vergadering. Ook aanwezig was de griffier en de plaatsvervangend burgemeester Emile Roemer.

De twee overgebleven kandidaten voor de functie van burgemeester van Alkmaar werden in het eerste deel van de vergadering voorgedragen aan de raad. Daarop mochten de raadsleden hun stem uitbrengen. 

'Nog nooit meegemaakt'

Na het tellen van die stemmen kwam Anja Schouten als nieuwe burgemeester uit de hoed. "Dit is vervolgens gedeeld met de aanwezigen. Daarna zijn de commissaris van de Koning en Anja Schouten ingelicht", aldus voorzitter van de vertrouwenscommissie Maya Bolte tegen NH Nieuws. 

Tussen dat moment en de publicatie door het Noordhollands Dagblad is de naam dus gelekt naar de krant, want pas om 23.43 uur werd de naam van Schouten aan de Alkmaarders, via een livestream, en de aanwezige pers bekend gemaakt.

Bolte: "Het is heel vreemd. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. "De avond kreeg voor haar een nare bijsmaak. "Je doet de hele tijd je best dat het niet gelekt wordt, alles gaat volgens procedures, en dan gebeurt er dit." Ze vertelt dat ze van het lek hoorde, vlak voordat ze publiekelijk bekendmaakte wie de nieuwe burgemeester was. 

In het artikel van de krant viel ook te lezen dat 'de benoeming van Schouten niet unaniem was' en ook dát is informatie waarover de vertrouwenscommissie nooit iets zegt, aldus Maya Bolte. Ze gaat morgen in gesprek met burgemeester Emile Roemer, mogelijk wordt er een onderzoek gestart naar het lek. 

Het is namelijk strafbaar om vertrouwelijke informatie over de benoeming van een burgemeester vroegtijdig te lekken. Alle betrokkenen hebben een geheimhoudingsplicht. Voor het lekken staat een jaar celstraf of een geldboete. VVD-fractievoorzitter John van der Rhee reageert verbolgen. "Hier kan ik kort en duidelijk over zijn: het is absoluut schandalig. Dit is puur uit eigen mediageilheid."

De aanwezige journalist van de krant was niet bereikbaar voor commentaar.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]