Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Witte rook uit Alkmaar: korpschef Anja Schouten nieuwe burgemeester

15 april 2021, 23.44 uur · Aangepast 17 april 2021, 10.25 uur · Door Anne Klijnstra

Anja Schouten (52), de korpschef van de politie Noord-Holland, wordt voorgedragen als de nieuwe burgermoeder van Alkmaar. Op 23 juni gaat die niet aan een politieke partij verbonden Schouten aan de slag. "Dit ontroert me en ik voel me zeer vereerd", reageerde ze via Zoom vanavond. 

NH/ Anne Klijnstra

Ze is geboren in Alkmaar, woont op dit moment in Heerhugowaard en heeft drie kinderen. Ze werkt sinds 2017 bij de politie, maar zat daarvoor in het bestuur van een zorgorganisatie. Eerder werkte ze bij de brandweer in Alkmaar, voor de gemeente Heiloo en was ze gemeentesecretaris in de Schermer.

Schouten volgt Piet Bruinooge op die vorig jaar zijn ambt neerlegde. In totaal solliciteerden vijftien mannen en elf vrouwen naar de baan. "Ik wil jullie ontzettend bedanken voor het vertrouwen. Ik heb in mijn eerdere werk al inwoners van Alkmaar van jong en oud, uit stad en land mogen dienen", richtte ze zich vanavond tot de gemeenteraadslieden.

"Ik ga alles wat ik in me heb inzetten om de goede burgemeester te zijn die u zocht", aldus de tweede vrouwelijke burgemeester die Alkmaar ooit had. Voorganger Piet Bruinooge bekleedde het ambt in de kaasstad veertien jaar. Hij legde op 1 oktober zijn functie neer, mede om gezondheidsredenen. Daarna trad Emile Roemer aan als waarnemer.

De beste

De gemeenteraad van Alkmaar was op zoek naar 'de beste burgemeester voor Alkmaar', zo bleek uit de opgestelde profielschets. Er is gezocht naar 'een boegbeeld binnen en buiten de gemeente, een verbinder met humor, die met inwoners kan feestvieren, maar ook troost kan bieden. Iemand die zich thuis voelt in de bestuurskamer van AZ én in de kantine van een amateurclub'.

Voorzitter vertrouwenscommissie "We hebben een burgemeester die van wanten weet" - Alkmaar Centraal

Nadat de minister van Binnenlandse Zaken en de Koning de voordracht van de gemeenteraad hebben bekrachtigd, volgt op 23 juni de beëdiging door commissaris van de Koning Arthur van Dijk.

Het is gebruikelijk dat de burgemeester van Alkmaar, namens de grootste gemeente, ook de voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord wordt. De aangesloten gemeenten zullen daar uiteindelijk over beslissen.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]